Smakusiowy blog wielotematyczny

Śledzie korzenne | Smakusiowy blog wielotematyczny

Śledzie korzenne

Kto nie jadł śledzi w przyprawach korzennych to niech spróbuje bo to jest naprawdę pyszne;)



SKŁADNIKI

400 g filetów śledziowych
2 łyżki whisky lub brandy
2 łyżki musztardy 
1 łyżeczka miodu
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki grubo zmielonego czarnego pieprzu
3/4 szklanki (180 ml) oleju lnianego (lub innego roślinnego np. rzepakowego z pierwszego tłoczenia)
1 cebula 

Wykonanie

Śledzie jeśli są za słone to wymoczyć i pokroić na kawałki. Wymieszać brandy z musztardą, miodem, sokiem z cytryny, sosem sojowym, pieprzem i 1/4 szklanki oleju lnianego. 2 łyżki przyprawy korzennej dać na suchą patelnie i delikatnie podsmażyć żeby się nie przypaliły  i wyłoniły swoje aromaty. Przełożyć do zalewy i wymieszać.Śledzie układać w półmisku lub w słoiku przekładając je aromatyczną zalewą, cienko pokrojoną cebulą i polewając resztą oleju. Wstawić do lodówki pod przykryciem na około 1 - 2 dni.


SMACZNEGO !!!


Share this:

CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz