Ryba po japońsku
Nie ma jak to ryba po japońsku. Kto już próbował?
Składniki
1/2 kg filetów rybnych
2 jaja
sól, pieprz
bułka tarta
5-6 ogórków konserwowych
2 papryki świeże
1 cebula
olej kokosowy do smażenia
Zalewa:
1 szkl. wody
1 łyżka cukru
2 łyżki koncentratu
2 łyżki ketchupu pikantnego
1/4 szkl. oleju
2 łyżki octu
sól, pieprz
liście laurowe
Wykonanie
Rybę kroimy w kawałki, obtaczamy w rozkłóconych jajkach z solą i pieprzem, następnie w bułce tartej oraz mące i obsmażamy z obydwu stron na oleju.
Papryki, ogórki i cebulkę kroimy w paseczki. Mieszamy ze sobą.
Składniki na zalewę wkładamy do rondelka i zagotowujemy.
W naczyniu układamy warstwę pokrojonych warzyw, na to warstwa ryby i tak naprzemiennie do wykończenia składników. Całość polewamy wystudzoną zalewą i odstawiamy na całą noc do lodówki.
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz