Smakusiowy blog wielotematyczny

Irlandzkie ciasto | Smakusiowy blog wielotematyczny

Irlandzkie ciasto

Szybkie smaczne ciasto do niedzielnej kawki jak znalazł


Składniki

100 g brązowego cukru,
1 jajko,
1 łyżeczka przyprawy do pierników,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
200 g daktyli
150 g rodzynek,
100 g żurawiny 
250 ml wystudzonej mocnej herbaty,
50 ml whisky
około 70 - 80 ml wody

Wykonanie

Herbatę zaparzyć i połączyć z whisky. Zalać nią daktyle i rodzynki . Po tym czasie odcedzić ( zachować napar). Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, przyprawę do piernika, jajko oraz herbatę z whisky. Wymieszać. Dodać wodę ( ciasto jest bardzo gęste), osączone daktyle i rodzynki – ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do małej, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką keksówki. Piec w temperaturze 170 stopni przez 60 minut. 


SMACZNEGO !!!

Share this:

CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz