Smakusiowy blog wielotematyczny

Ciasteczka daktylowe | Smakusiowy blog wielotematyczny

Ciasteczka daktylowe

Ciasteczka z cukrem cynamonowym idealany dodatek do kawki;)



Składniki

1,5 szklanki mąki orkiszowej
szklanka mąki kukurydzianej
200 g miękkiego masła
pół łyżeczki soli
opakowanie cukru cynamonowego
250 g suszonych daktyli bez pestek
2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie 

Do rondla z gotującą wodą wrzucamy opłukane daktyle. Gotujemy, ciągle mieszając, aż daktyle się rozgotują i zaczną tworzyć gęstą masę.Na stolnicę przesypujemy mąkę kukurydzianą i orkiszową, dodajemy masło i cynamon oraz rozkruszony cukier cynamonowy. Zagniatamy ciasto, dolewając tyle wody, ile potrzeba, by uzyskało taką konsystencję jak na ciasto kruche. 
Ciasto rozwałkujemy na cienki placek i  smarujemy go ostudzoną masą daktylową. Zawijamy w rulon, potem w folię spożywczą i wstawiamy do zamrażarki na ok. 30 minut. Następnie odwijamy ciasto z folii, kroimy w na ok. 1-centymetrowe talarki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez ok. 15-20 min (lub aż się lekko zrumienią). Zdejmujemy z blachy gdy ciastka ostygną ostygną. 


SMACZNEGO !!!

Share this:

CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz