Smakusiowy blog wielotematyczny

Chleb orkiszowy z ziarnami | Smakusiowy blog wielotematyczny

Chleb orkiszowy z ziarnami

Nie ma jak to świeży chlebek z żurawiną i ziarnami;)

Składniki

60 g świeżych drożdży
2 łyżeczki syropu daktylowego
4-6 łyżek letniej wody
4 łyżeczki soli
760-800 g letniej wody
garść żurawiny
kminek

Wykonanie

Świeże drożdże rozkruszyć, dodać syrop daktylowy i 4-6 łyżek letniej wody. Dokładnie wymieszać.Mąkę wymieszać z solą i rozkruszonym chlebkiem 3 ziarna ( można potraktować blenderem), dodać żurawinę i kminek, dodać rozpuszczone drożdże i 760 g letniej wody. Zagnieść ciasto. Powinno być bardzo rzadkie. Może nie zupełnie jak woda, ale takie żeby można je było niemal przelać do formy. Gdyby było zbyt suche można dodać jeszcze odrobinę wody. I odstawić na godzinę do wyrośnięcia posypać czarnuszką i wstawić do piekarnika nastawionego na 220 stopni po 10 minutach zmniejszyć na 200 stopni, następnie po 15 minutach pieczenia chlebek wyjąć z formy i piec jeszcze 15 minut na samej kratce. Studzić na kratce.


SMACZNEGO !!!


Share this:

CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz