Smakusiowy blog wielotematyczny

Szynka z łopatki | Smakusiowy blog wielotematyczny

Szynka z łopatki

Szynka słoikowa z łopatki. Nie ma jak to szynka domowej roboty


Składniki 

1 kg łopatki

zalewa:

1 l wody
2 listki laurowe
8 - 10 ziarenek pieprzu
dodatkowo
4 - 6 ząbków czosnku
6 ziarenek jałowca
1 łyżeczka żelatyny na jeden słoik
sól do peklowania w ilości zgodnej z przepisem na opakowaniu 

Wykonanie


Mięso umyć. Zagotować 1 litr wody do której wrzucamy przyprawy i czosnek. Gotujemy około 15 minut . 


Studzimy i dokładamy sól peklową. W naczyniu układamy mięso i zalewamy przygotowanym wywarem, wraz z przyprawami. Zalewa powinna całkowicie pokryć mięso, ale nie powinno ono w niej pływać. Najlepiej szynkę trzymać w takiej zalewie 7 dni w lodówce. Podczas peklowania należy mięso przewracać co 2 dni. Po 7 dniach mięso kroimy na mniejsze kawałki i dajemy do słoików i posypujemy żelatyną.


I pasteryzujemy ok 1h. 


I studzimy. Dajemy na parę godzin do lodówki i szyneczka gotowa;)


SMACZNEGO :)


Share this:

CONVERSATION

6 komentarze:

  1. Ile wagowo peklosoli trzeba dać? Nie mam oryginalnego opakowania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok 1 płaskiej łyżki.:) Warto zrobić pychotka

      Usuń
  2. Jak długo tak przygotowane mięsko można przechowywać w słoiku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj nie powiem Ci, bo u mnie szybko znika, ale sądzę że można troszkę potrzymać bo jest zapasteryzowane;) Ale po otwarciu, niech długo nie leży wiadomo, że to nie jest jak szynka sklepowa że może leżeć długo i nic się nie dzieje bo zawiera konserwanty, a tu przeciwnie bo jest naturalna;)

      Usuń
    2. Po otwarciu, to zniknie w tempie błyskawicy.... tego jestem pewna :)

      Usuń
    3. to na pewno;) do tego przepisu możesz użyć dowolnej części mięsa. Ja akurat miałem do dyspozycji łopatkę i pyszna wyszła

      Usuń