Smakusiowy blog wielotematyczny

Śledzie w cytrynach z pieprzem dziadunia | Smakusiowy blog wielotematyczny

Śledzie w cytrynach z pieprzem dziadunia

Idealna przekąska do napoi wyskokowych


Składniki

8-10 szt. płatów śledziowych
2 szt. cytryny
2 szt. czerwone cebule + 1 cebula zwykła
5-6 ziarenek ziela angielskiego
3 liście laurowe
ok. 450 ml oleju

Wykonanie


Śledzie moczymy ok 30 min w zależności jak słone są i kroimy na mniejsze kawałki
Cytryny sparzamy wrzątkiem i kroimy w cienkie plastry
Cebulę kroimy w półplasterki
W naczyniu układamy cebulę, na nią plasterki cytryny i kawałki śledzia, 


które oprószam sporą ilością pieprzu 
W ten sam sposób układam kolejne warstwy.

 

Na koniec dodaję ziele angielskie i liście laurowe, wlewam też olej, musi dotrzeć do najniższej warstwy i zakrywać ostatnią. 


Przykrywamy lub zamykamy nasze naczynie i odstawiamy na dwa dni do lodówki, po tym czasie śledzie są już gotowe. 




Share this:

CONVERSATION

1 komentarze: