Pierożki drożdżowe z dwoma farszami

Dziś postanowiłem zrobić rogaliki drożdżowe z dwoma farszami. pychotka;)


Składniki


Ciasto

niecała szklanka mleka
25g świeżych drożdży (1/4 paczki) 
1 łyżeczka cukru
500g mąki tortowej
1 jajko + jajko do smarowania
4 łyżki oleju lub stopionego masła
sól

Farsz 1

Mak zmielony
mleko
orzechy włoskie
olejek migdałowy

Farsz 2

1 cebula
magi
sól, pieprz do smaku

Wykonanie

Zrobić zaczyn: mleko lekko podgrzać (ma być letnie, niezbyt ciepłe), dodać drożdże i cukier, zamieszać i zostawić do rośnięcia drożdży na ok. 15 minut.
Wysypać mąkę na stolnicę, zrobić dołek, wbić jajko i wlać masło, zamieszać, dodać sól i powoli wlewać zaczyn, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.

Przygotowanie farszu nr 1

Maki zalewamy mlekiem tak, żeby nie było za rzadkie ani za suchy. Dodajemy pokrojone orzechy cytryny dodajemy zamoczone wcześniej we wrzątku rodzynki i wlewamy olejek migdałowy dobrze wszystko mieszamy.

Przygotowanie farszu nr 2

Kapustę gotujemy w garnku do miękkości, kroimy do niej pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki doprawiamy przyprawami i magi.

Przygotowanie pierożków

Ciasto rozwałkowujemy i formujemy pierożki dodając farsz.


gotowe pierożki smarujemy roztrzepanym jajkiem 


i pieczemy w temp. 180 stopni do zrumienienia.


SMACZNEGO !!!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger