Smakusiowy blog wielotematyczny

Pączki na białkach | Smakusiowy blog wielotematyczny

Pączki na białkach

Jeśli zostały ci białka czy to z ciasta kruchego czy też z innego deseru. Na drugi dzień można zrobić pulchne pączki na białkach.


Składniki

2/3 szklanki mleka (ok. 140 ml)
30 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
2 łyżki oleju kokosowego
2 białka 
szczypta soli

Wykonanie

Drożdże rozpuścić z cukrem, rozcierać łyżką przez ok. 1 minutę, do uzyskania płynnej konsystencji. Dolać ciepłe mleko, krótko wymieszać. Dodać olej, sól, 250 g mąki, wyrobić ciasto . Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, wymieszać mikserem na najniższych obrotach. 


Dodać resztę (45 g ) mąki, jeszcze raz, ręką, krótko wyrobić Wyłożyć na deskę podsypaną mąką, lekko je w niej obtoczyć. Podzielić na równe kawałki. 


uformować na kształt okrągłej bułeczki i dać marmoladę do środka. 


Ułożyć na podsypanej mąką desce zlepieniem do spodu. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 35-40 minut. W szerokim garnku rozgrzać olej lub smalec. Delikatnie biorąc w rękę każdy pączek, kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć po ok. 2 minuty z każdej strony, do uzyskania brązowego koloru. 


SMACZNEGO !!!




Share this:

CONVERSATION

1 komentarze:

  1. pączki na białkach to coś zupełnie nowego, zwykle potrzeba do pączków furę żółtek ;)

    OdpowiedzUsuń