Kiszka ziemniaczana

Kto już próbował kiszkę ziemniaczaną? Pierwszy raz jadłem na mazurach. Postanowiłem samemu zrobić.



Składniki

1,5 kg ziemniaków
3 jaja
2 duże cebule
15 dag wędzonego boczku
½ łyżeczki majeranku
1 łyżeczka soli
1 łyżka mąki
2 ząbki czosnku

Wykonanie

Ziemniaki obrać, umyć i drobno utrzeć. Uzyskaną masę ziemniaczaną posypać łyżką mąki. Boczek i cebulę kroimy w kostkę, następnie należy zrumienić na patelni. 


Dodać do masy ziemniaczanej, wymieszać. Dodać jajka, sól, pieprz, majeranek i przepuszczony przez praskę czosnek. Wymieszać. 
Taką masą luźno nabijać flaki (1/2 - 2/3 ich pojemności). 


Końce zawiązać za pomocą nici. Ułożyć na lekko posmarowanej (najlepiej olejem) blasze, nakłuć igłą w kilku miejscach i piec na złoto w temp.180-190 stopni (pod koniec można trochę podnieść dla szybszego zrumienienia). 


1 komentarz:

  1. Specyficzne, muszę przyznać, ale miła odmiana :)
    www.dziurawykociol.pl

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger