Smakusiowy blog wielotematyczny

Ciasto żyrafa | Smakusiowy blog wielotematyczny

Ciasto żyrafa

Ciasto zebra już robiłem nadszedł czas na żyrafę;) Przepis na ciasto znalazłem na stronie 

Składniki:

15 g świeżych drożdży
1 jajko
100 g cukru
200 ml ciepłego mleka
50 g masła
duża szczypta soli
3 łyżki kakao + 2 łyżki mleka
szczypta kurkumy

Wykonanie

Drożdże rozpuścić w łyżce cukru i mlekiem dodać łyżkę mąki. Odstawić na chwilkę jak rozczyn zacznie pracować. Masło roztopić i wystudzić. Mąkę przesiać do miski,dodać cukier, wbić jajko, wlać rozczyn, posolić i wyrobić ciasto. Po chwili wyrabiania wlewać powoli masło. Kiedy ciasto będzie wyrobione oderwać kawałek wielkości pięści a resztę podzielić na połowę. Do jednej dużej części dać kurkumę. W osobnych miskach rozdzielić kakao: do jednej dać łyżkę a do drugiej dwie. Do każdej wlać po łyżce mleka. Małą część ciasta wymieszać w tej misce, w której jest więcej kakao. Pozostałe ciasto wymieszać z resztą kakao.


Wszystkie kawałki ciasta przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto wyrośnie, każdą z części podzielić na 6 kawałków. Z najciemniejszych kawałków uformować wałeczki długości keksówki, lekko je rozwałkować. Tak samo zrobić z ciastem żółtym. Jasne ciasto kakaowe uformować w wałki tej samej długości co poprzednie. Na blacie podsypanym mąką ułożyć jasne ciasto, na nim ciemne a na środku wałeczek jasnego z kakao.


 Zawinąć je w roladkę. Tak samo utworzyć wszystkie 6 wałeczków. Przygotować keksówkę. Układać w niej wałeczki. Odstawić na 20 minut. 


Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 30 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce. 


SMACZNEGO !!!


Share this:

CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz