Smakusiowy blog wielotematyczny

Bułki pszenne | Smakusiowy blog wielotematyczny

Bułki pszenne

Nie ma jak to z rana świeże pszenne bułeczki



Składniki

3 szklanki mąki pszennej
15 g drożdży 
2/3 szklanki ciepłego mleka 
1/2 szklanki wody 
1 łyżeczka cukru 
1 1/2 łyżeczki soli morskiej
2 łyżki masła

Wykonanie 

W misce mieszamy drożdże z cukrem,aż się zrobią płynne, dodajemy mleko i jedną łyżkę mąki. Mieszamy. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy wodę, sól, mąkę i przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy przykrytą ścierką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 



Następnie przekładamy ciasto na stolnicę oproszoną mąką, formujemy w wałek i dzielmy ciasto na równe części. 
Formujemy kulki, posypujemy lekko mąką z wierzchu i zostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. 



Każdą kulkę lekko otrzepujemy z nadmiaru mąki,  spłaszczamy i na środku tępą stroną noża nacinamy .Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 st. Bułki pieczemy około 20 minut, do ładnego zarumienienia. Studzimy na kratce.



SMACZNEGO !!!






Share this:

CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz