Smakusiowy blog wielotematyczny

Biały krupniok | Smakusiowy blog wielotematyczny

Biały krupniok

Produkcję czas zacząć. Postanowiłem na pierwszy rzut zrobić białą kaszankę. Przepyszna;)




Składniki

400 g grubej kaszy jęczmiennej
600 g wątróbki drobiowej
2 średnie cebule 
1 łyżka majeranku 
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu

Wykonanie


Kaszę ugotować do miękkości na sypko. Ostudzić i przełożyć do miski.Wątróbkę umyć, oczyścić i posiekać nożem, przełożyć do kaszy. Cebulę również drobniutko pokroić. Dodać do kaszy i wątróbki. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i gałką. 


Wszystko bardzo dokładnie wymieszać.Do maszynki do mięsa dokręcić końcówkę masarską i nałożyć na nią umyte jelita i przystąpić do jej napełniania.


Tak przygotowaną kaszankę przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, zagotować, przykryć garnek i wyłączyć gaz.Kaszanka powinna się parzyć około 20 minut. Najlepiej smakuje podsmażona na patelni;)


Smacznego !!!


Share this:

CONVERSATION

1 komentarze: