Smakusiowy blog wielotematyczny

Ajerkoniak domowej roboty | Smakusiowy blog wielotematyczny

Ajerkoniak domowej roboty

Ajerkoniak domowej roboty. Jeden bez waniliowy, drugi kawowy;)



Składniki

1/2 l spirytusu
1/3 l mleka
5 żółtek
25 dkg cukru
łyżka kawy rozpuszczalnej

Wykonanie

Jajka sparzyć wrzątkiem. Żółtka utrzeć z cukrem na, aż do białości i podwoją swoją objętość dalej miksując na małych obrotach dodajemy ekstrakt waniliowy, mleko i wlewamy pomału spirytus ciągle miksując na małych obrotach. 


Połowę ajerkoniaku wlewamy do butelki. A drugą połowę miksujemy z kawy rozpuszczalną i również przelewamy do drugiej butelki. 



Trzymamy nasz ajerkoniak w lodówce.



Na zdrowie:)




Share this:

CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz