Napój energetyczny Pitbull

Napój energetyczny Pitbull



Po ciężkim dniu pracy postanowiłem sprawdzić jak działa pitbull, szczerze mówiąc z początku byłem troszkę sceptycznie nastawiony co było widać po pierwszej mojej recenzji, pisząc przeważnie o skutkach ubocznych nadużywania napoi energetycznych. 



Cóż są mity i fakty, bo naprawdę w kryzysowych sytuacjach się sprawdza  dziś nie dość że trzeba było wstać o 4:00 rano to jeszcze na dodatek ciężka praca przez  12 godzin, a później powrót do domu i trzeba było mieć siły i być "wypoczętym" na zabawę z dzieckiem, a w tej sytuacji zupełności pomógł mi Pitbull. Po wypiciu tego napoju poczułem jak w moje ciało idzie energia i zmęczenie ucieka w niepamięć. 



Oprócz tego w weekend czeka mnie szkoła i sporo testów na pewno przy nauce w piątek ten napój mi pomoże przy moim dyskomforcie zwanym zmęczeniem. Wiadomo tak jak poprzednim poście napisałem nie można nadużywać, ale są sytuacje w których Pitbull jest niezbędny np. tak jak ja dziś się znalazłem czy moja piątkowa nauka co mnie czeka, bo co kawa nie pomoże Pitbull dopomoże.

A czemu Pitbull tak działa na człowieka ?

Odpowiedź jest prosta zawiera kofeinę( co każdy wie że działa pobudzająco, sięgamy np. po kawę gdy jesteśmy śpiący a trzeba coś jeszcze zrobić. Drugim tajemniczym dla większości  Nas składnikiem, który zawiera ten napój jest tauryna. 



Cóż to takiego? (def z Wikipedii ) 

"Jest to organiczny związek chemiczny z grupy aminokwasów biogennych. W przeciwieństwie do aminokwasów białkowych nie ma kwasowej grupy karboksylowej, lecz grupę sulfonową. Tauryna jest β-aminokwasem (grupa aminowa i sulfonowa są rozdzielone 2 atomami węgla) i nie zawiera atomów asymetrycznych, a więc nie ma izomerów L i D. Związek ten jest produktem końcowym degradacji aminokwasu siarkowego, cysteiny. Może być wbudowywana do peptydów, lecz nie stwierdzono występowania aminoacylo-tRNA specyficznego dla tauryny. Funkcją biochemiczną tauryny jest m.in. sprzęganie kwasów żółciowych przed wydaleniem ich z wątroby. Tworzą się sole kwasów żółciowych – kwas taurocholowy i taurochenodeoksycholowy. Zwiększa to rozpuszczalność kwasów żółciowych, a co za tym idzie poprawia ich zdolności emulgujące tłuszcze w świetle przewodu pokarmowego. Tauryna pomaga transportować kreatynę do mięśni co powoduje jej bardziej efektywne wykorzystanie, a także przyśpiesza regenerację mięśni po wysiłku. W miarę wysiłku organizm przestaje wytwarzać wymagane ilości tauryny i następuje jej niedobór
Tauryna działa jak transmiter metaboliczny i ma dodatkowo efekt detoksykujący oraz wzmacniający siłę skurczu serca"


Co wchodzi w skład Pitbulla oprócz kofeiny i tauryny?

Witaminy

niacyna (witamina b3) między innymi ta witamina działa w procesie w eliminowaniu złego cholesterolu a w produkcji dobrego
kwas pantotenowy  - zapobiega w przemęczeniu, przyśpiesza gojenie się ran
witamina B6 - wspomaga leczenie nerek, zwiększa odporność organizmu
witamina B12- Uczestniczy w wytwarzaniu krwinek czerwonych, przeciwdziała niedokrwistości


A jak smakuje?

Cóż mogę napisać smak jak tradycyjne napoje tego typu niczym się nie różni od tych drogich, ale w zupełności można powiedzieć,że orzeźwia oraz gasi pragnienie szczególnie w upalne dni. 


Podsumowanie

Pamiętajcie sięgajmy po napoje energetyzujące w sytuacjach w których sytuacja w jakiej się znajdujemy tego wymaga. napój ten nie powinny używać dzieci, kobiety w ciąży, osoby chorujące na układ krążenia w tym nadciśnienie tętnicze.

Post powstał dzięki firmie


Siedziba firmy
Drink Dystrybucja Polska Sp. z o.o.
ul. Władysława IV 137/33
75-950 Koszalin

Biuro Obsługi Klienta
Tel. 509 317 112
Tel. 502 288 848
Kaczka w bakaliach

Kaczka w bakaliach





Składniki 

2 udka kacze
2 łyżeczki czosnku granulowanego
sól
pieprz


20 dkg suszonych żurawin 
2 jabłka


woreczek do pieczenia w piekarniku

Wykonanie 

Udka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.Natrzeć udka solą,pieprzem,czosnkiem i czubricą i włożyć do lodówki na 4 godziny.


Do woreczka włożyć rodzynki i żurawinę i pokrojone jabłka ułożyć na nich udka kaczki.Do woreczka dolać 100 ml wody i zamknąć klipsem.


Woreczek z mięsem włożyć do brytfanki i piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.Po tym czasie wyjąć brytfankę z piekarnika i rozciąć woreczek.Brytfankę z mięsem włożyć jeszcze do piekarnika na na kilka minut,żeby udka się zrumieniły.


W tym czasie smarować udka wytworzonym sosem.Gotowe udka wyłożyć na półmisek.Obok udek wyłożyć owoce.



Smacznego!


Post powstał dzięki wpółpracy


Zdjęcie użytkownika.

Elżbieta Ignaszewska
Jarosław Śliwiński


ul. Wróbla 61/1
53-407 Wrocław
NIP 894-297-90-92 REGON 021023252
tel. 663 953 367 (pn-pt godz. 8:00-16:00)


Adres odbioru osobistego oraz korespondencyjny:
Sklep internetowy ale-raj.pl Ale Raj s.c.
ul. Hallera 188 lok. 1
53-203 Wrocław

(pn-pt godz. 12:00-15:00 po wcześniejszym umówieniu się)


Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger