Babka waniliowa

Babka waniliowa



Składniki

25 dag masła lub margaryny
szklanka cukru
5 jajek
szklanka mąki tortowej
szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Wykonanie

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na pianę z cukrem.


Dodać stopniowo po 1 żółtku. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy. 
Stopniowo wsypujemy do , cały czas ubijając. Dodajemy proteiny. Delikatnie mieszamy.


Ciasto wlewamy do przygotowanej (wysmarowanej masłem i obsypaną bułka tarta)


 specjalnej formy do gotowania bab (z przykrywką – może być metalowa lub ze szkła żaroodpornego).


 Zamykamy foremkę i wstawiamy do dużego garnka z zimną wodą, obciążamy pokrywkę, aby forma się nie wynurzała. 
Przykrywamy garnek. Stawiamy na ogniu i czekamy, aż woda się zagotuje. Od tego momentu liczymy czas. Ciasto powinno się gotować ok. 1 godz. i 15 min.



Post powstał dzięki firmie


Kulturystyka.sklep.pl Sp. z o.o.
ul. Gliwicka 14
44-164 Kleszczów
tel. 322340990
kom. 508129663
kom. 507197386
mail: sklep@kulturystyka.sklep.pl


Piwo Hoppy Birthday

Piwo Hoppy Birthday



Dziś postanowiłem przeprowadzić degustację piwa Hoppy birthday.


Jest to piwo ciemne o charakterystycznym smaku wanilii, czekolady oraz karmelu i wyczuwalnej goryczki, a nawet czuć wisienkę poprzez zastosowanie w piwie sherry. Piana jest obfita i gęsta. Fajnie te piwo się prezentuje podając je w szklance firmowej Doctor Brew


Piwo te zachwyciło moje podniebienie swym wyjątkowym smakiem oraz swoją mocą, ponieważ te piwo zawiera 7,6% Alc Obj. Do zrobienia tego piwa wykorzystany jest chmiel Fuggle jest to najbardziej aromatyczny z angielskich chmieli ma korzenny charakter Piwo te ma 48 IBU goryczki. 
1 IBU odpowiada zawartości 1 miligrama izo-alfa kwasów pochodzących z chmielu w 1 litrze piwa. Jednym z elementów różnicujących poszczególne gatunki oraz style piw jest poziom ich goryczy. Piwo te zawiera 18% Ekstraktu wag.Piwa z większą zawartością ekstraktu podajemy w wyższej temperaturze. Im więcej ekstraktu, tym cieplej. Im mniej – tym zimniej. „Nie ma nic gorszego, niż dobre, ale ciepłe piwo”.Zawartość ekstraktu na etykiecie odpowiada ilości cukrów w brzeczce, przed rozpoczęciem fermentacji. 

Piwo te zasmakuje każdemu, kto lubi charakterystyczne ciemne piwa o wyrazisty posmaku. Kto jeszcze nie miał okazji takiego piwa spróbować , to gorąco polecam spróbować czegoś innego niż tradycyjne piwa jasne kupione z dolnych półek. Kto ceni sobie smak i jakość wypitego piwa, a nie tylko jak pan X ilość procentów i cenę to jest własnie piwo dla niego.

Post postał dzięki firmie




Kontakt:


Tel: 502 770 502
Tel: 514 993 857










Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger