Herbata Pu-erh żurawinowa

Herbata Pu-erh żurawinowa


Pu-Erh Żurawinowy to aromatyzowana czerwona herbata cesarzy chińskich z prowincji Yunnan. Ma ona znakomite właściwości i wyjątkowy smak. To odpowiednia propozyjcja dla osób ceniących prozdrowotne właściwości Pu-Erh'a, a jednocześnie nieprzepadających za jego naturalnym aromatem.


Skład tej herbaty jest następujący


czerwona herbata Pu-Erh (5-7 lat),
owoce żurawiny,
- kawałki marchewki,
- owoce bzu,
- aromat.


Sposób przyrządzania:

zalać wodą o temperaturze 96°C, parzyć 3 do 4 minut.



Post powstał dzięki współpracy z firmą 


SMAK-COM Jan Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
TELEFON: 695923403

Babeczki szafranowe

Babeczki szafranowe

Składniki



115 g masła lub margaryny
2 jajka
40 g cukru


3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli


1/2 szkl. letniego mleka

Wykonanie

Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę.


 Mąkę przesiać z solą i proszkiem do pieczenia, szafran wymieszać z letnim mlekiem. Do masy maślanej dodać kolejno jajka, po każdym dokładnie miksować masę.


 Cały czas miksując, na wolniejszych obrotach dodawać 1/3 składników suchych, następnie po chwili połowę mleka, ponownie 1/3 składników suchych, mleko, kończąc na ostatniej porcji mąki.


Ciasto przełożyć do foremek lub formy na małe babeczki.


Piec około 40 minut w 175 stopni.



Post powstał dzięki firmie:


Kontakt

Siedziba firmy:
P.U.H. "KŁOS-POL" Wojciech Gil
ul. Klasztorna 7
37-418 Krzeszów


Telefon:
  • Biuro: +48 15 8798322
  • Krzysiek: +48 661 192 890
  • Beata: +48 609 890 499

e-mail:
klospol@interia.pl

oraz


Przedsiębiorstwo Wielobranżowe "UNIW-MŁYN" 
Wojciech Kurcoń 
Kopytowa 47 
38-459 Kopytowa 

Godziny otwarcia:
Pn-Pt: 8:00-16:00
So: 8:00-13:00

Tel. 13-431-41-47 
Email: mlynkopytowa@gmail.com
NIP: 684-141-05-67 
REGON: 180034479

ING: 60 1050 1458 1000 0092 0422 4951

i

 



Elżbieta Ignaszewska
Jarosław Śliwiński


ul. Wróbla 61/1
53-407 Wrocław
NIP 894-297-90-92 REGON 021023252
tel. 663 953 367 (pn-pt godz. 8:00-16:00)


Adres odbioru osobistego oraz korespondencyjny:
Sklep internetowy ale-raj.pl Ale Raj s.c.
ul. Hallera 188 lok. 1
53-203 Wrocław

(pn-pt godz. 12:00-15:00 po wcześniejszym umówieniu się)


Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku


Składniki

1/2 kg suchej fasoli Jaś (tej średniej)
25 dag boczku wędzonego
20 dag wędzonych żeberek
1/2 kg kiełbasy
3 łyżki przecieru pomidorowego
3 łyżeczki cukru
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra




2 ząbki czosnku
1 duża cebula lub dwie małe



Wykonanie

Fasolę umyć i zalać zimną wodą (2 x tyle co fasoli) i zostawić na noc.
Następnego dnia fasolę odcedzić, zalać ponownie wrzącą wodą i zostawić na 15 min a następnie odcedzić.Tak przygotowaną fasolę wkładamy do dużego garnka, w którym będzie gotowana. Zalać ją wodą - wodę musi być widać na wierzchu.
Żeberka, boczek pokrojony na kawałki i ząbki czosnku dodajemy do fasoli. Zagotować bez przykrycia, troszkę posolić i gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości (ok. 1 godziny)


Kiełbasę pokroić na ćwiartki i podsmażyć z cebulą. 


Dodać przecier wymieszany z majerankiem


Z garnka wyjąć 4 łyżki ugotowanych ziaren fasoli i rozgnieść na miazgę.
Gdy fasola jest już miękka dodajemy miazgę z ziaren,  podsmażone wędliny razem z tłuszczem i całość dokładnie zamieszać.Fasolę przyprawić na pikantnie (dodać papryki, pieprz, przyprawę do fasolki dosolić do smaku).



Gotujemy jeszcze przez 10-15 min. 
Zagęszczamy mąką rozrobionej w wywarze 
Całość zagotować



Post powstał dzięki firmom










SMAK-COM Jan Skworc


ul. Jagiełły 13c/65


41-106 Siemianowice Śl.


TELEFON: 695923403



i


Przedsiębiorstwo Wielobranżowe "UNIW-MŁYN" 
Wojciech Kurcoń 
Kopytowa 47 
38-459 Kopytowa 

Godziny otwarcia:
Pn-Pt: 8:00-16:00
So: 8:00-13:00

Tel. 13-431-41-47 
Email: mlynkopytowa@gmail.com
NIP: 684-141-05-67 
REGON: 180034479

ING: 60 1050 1458 1000 0092 0422 4951







Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger