Kurczak na butelce

Kurczak na butelce

Składniki

1 kurczak bez podrobów
roztopione klarowane masło lub olej (zwykły lub z czosnkiem)




majeranek (ok. 1 łyżeczki)
przyprawa do kurczaka (ok. 1 łyżeczki)




sól 

Wykonanie

Dzień wcześniej nacieramy kurczaka olejem lub roztopionym klarowanym masłem. Posypujemy wszystkimi przyprawami po kolei (warto także w środku). 


Kurczaka odkładamy na talerz i wstawiamy do lodówki na całą noc. Można także namoczyć na noc butelkę od piwa w wodzie – wtedy etykieta sama odejdzie.

Na drugi dzień piekarnik rozgrzewamy do 180ºC – 190°C (bez termoobiegu). Zdejmujemy etykietę z piwa i myjemy butelkę z resztek kleju. Butelkę z piwa uzupełniamy wodą  przyprawa uniwersalną i czosnkiem niedźwiedzim,


 nakładamy kurczaka od strony kupra. Szyjka butelki powinna wyjść przy szyji kurczaka (skórę w tym miejscu można naciąć nożem). Gdy kura usadowiła się już wygodnie na butelce, stawiamy ją na dużej blasze od piekarnika. I pieczemy ok. 1,5h


Post powstał dzięki firmom


Kontakt

Siedziba firmy:
P.U.H. "KŁOS-POL" Wojciech Gil
ul. Klasztorna 7
37-418 Krzeszów


Telefon:
  • Biuro: +48 15 8798322
  • Krzysiek: +48 661 192 890
  • Beata: +48 609 890 499

e-mail:

klospol@interia.pl

oraz




SMAK-COM Jan Skworc


ul. Jagiełły 13c/65


41-106 Siemianowice Śl.


TELEFON: 695923403






Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger