Chleb pszenny

Chleb pszenny



Składniki

Zaczyn

200g zakwasu żytniego, dokarmionego 12h wcześniej
200g wody
200g mąki żytniej, jasnej


15g świeżych drożdży

Ciasto właściwe

1kg mąki pszennej Kopytowa


2 łyżeczki soli
ok. 400g wody

Wykonanie

Wieczór przed pieczeniem

Łączymy składniki na zaczyn , przykrywamy i odstawiamy na ok. 8 godzin


W dniu pieczenia

Do zaczynu dodajemy składniki ciasta właściwego, 


dokładnie wyrabiamy, przez 3-4 minuty. 


Przykrywamy i odstawiamy, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie składamy je i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, powinno zająć to ok. 1 godziny.
Gdy ciasto wyrośnie wyrabiamy je  . Układamy bochenek ja dałem do tortownicy z dodatkową obręczą, bo tak duży urósł.
Piekarnik nagrzewamy do 190ºC. Wstawiamy chleb do piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny. Żeby skórka była chrupiąca, na spód piekarnika możemy wlać 0,5 szklanki wody. Po upieczeniu chleb studzimy na kratce. 



Smacznego!

Post powstał dzięki firmie:

Przedsiębiorstwo Wielobranżowe "UNIW-MŁYN" 
Wojciech Kurcoń 
Kopytowa 47 
38-459 Kopytowa 

Godziny otwarcia:
Pn-Pt: 8:00-16:00
So: 8:00-13:00

Tel. 13-431-41-47 
Email: mlynkopytowa@gmail.com
NIP: 684-141-05-67 
REGON: 180034479

ING: 60 1050 1458 1000 0092 0422 4951

Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger