Czaj korzenny

Czaj korzenny


Czaj korzenny cóż ta nazwa kryje, Jest to kompozycja herbaty czarnej i zielonej z połączeniem
korzennych przypraw takich jak:imbir, goździki, cynamon, kardamon, anyż, kolendra, pieprz czerwony. Sposób przygotowania jest prosty, ponieważ gotujemy pół litra wody z 4 łyżkami Czaju korzennego i dosładzamy do smaku miodem


Idealnie herbata taka pasuje na zimowe wieczory, gdyż ona rozgrzewa a najlepiej smakuje jak się ją doprawi mlekiem


Po zaparzeniu herbaty w domu unosił się zapach piernika można powiedzieć, ponieważ przyprawy ma identyczne jak do piernika.

Post powstał dzięki firmie



F.H. Ananda
ul Jagiellońska 10 97-300 Piotrków Trybunalski

Tel: 48 733 926 555


Kawa adwokat

Kawa adwokat


Dziś postanowiłem zrobić sobie kawe o smaku adwokat, którą można zakupić w sklepie http://www.skworcu.com.pl/


Po zalaniu w całym mieszkaniu unosił się aromat kawy. 


Kawa ta spełniła moje oczekiwania nie dość że smakowo dobra to i czuć nutkę adwokatu;) Zupełności wystarczy wsypywać na kubek jedną łyżeczkę ponieważ ma intensywny aromat. Idealnie pasuje do domowych wypieków, jako nasączanie biszkoptów jak i również jako do wypicia przy przepysznym kawałku keksu, którego przepis dodam jutro

Post powstał dzięki współpracy z firmą 


SMAK-COM Jan Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
TELEFON: 695923403





Bułeczki pszenne

Bułeczki pszenne




Składniki

Zaczyn

100g zakwasu żytniego, dokarmionego 12h wcześniej
100g wody
100g mąki żytniej, jasnej


8g świeżych drożdży

Ciasto właściwe

500g mąki pszennej Kopytowa


1 łyżeczka soli
ok. 200g wody

Wykonanie

Wieczór przed pieczeniem

Łączymy składniki na zaczyn , przykrywamy i odstawiamy na ok. 8 godzin


W dniu pieczenia

Do zaczynu dodajemy składniki ciasta właściwego, 


dokładnie wyrabiamy, przez 3-4 minuty. 


Przykrywamy i odstawiamy, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie składamy je i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, powinno zająć to ok. 1 godziny.
Gdy ciasto wyrośnie wyrabiamy je i dzielimy na równe części . Każdy zawijamy w kulkę i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem w równych odstępach. Każdą kulkę spłaszczamy i odstawiamy bułeczki do wyrośnięcia.


Piekarnik nagrzewamy do 190ºC. gdy bułki wyrosną, przynajmniej podwoją swoją objętość. Wstawiamy bułki do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut. Żeby skórka była chrupiąca, na spód piekarnika możemy wlać 0,5 szklanki wody. Po upieczeniu bułki studzimy na kratce. 


Smacznego!

Post powstał dzięki firmie:

Przedsiębiorstwo Wielobranżowe "UNIW-MŁYN" 
Wojciech Kurcoń 
Kopytowa 47 
38-459 Kopytowa 

Godziny otwarcia:
Pn-Pt: 8:00-16:00
So: 8:00-13:00

Tel. 13-431-41-47 
Email: mlynkopytowa@gmail.com
NIP: 684-141-05-67 
REGON: 180034479

ING: 60 1050 1458 1000 0092 0422 4951

Współpraca ALE-RAJ

Współpraca ALE-RAJ




Witam nawiązałem nie dawno współpracę z firmą www.ale-raj.pl . Otrzymałem od nich dużą paczkę z  produktami, które sobie sam wybrałem . 


Paczka przyszła bardzo szybko z czego jestem bardzo zadowolony. Pierwszej kolejności z wykorzystaniem produktów z tej firmy zrobię keks przepis będzie oczywiście umieszczony na moim blogu, drugą ciekawostką będzie wino ryżowo ziołowe mojej produkcji.  A o to produkty które znajdowały się w paczce: 





















11. Żurawina w belgijskiej czekoladzie




















21. Kurkuma














28. Klipsy do zamykania  torebek


Post powstał dzięki uprzejmości firmy www.ale-raj.pl 


BONUS! Do każdej przesyłki dołączamy miły gratis z naszej oferty do wypróbowania

Kupując za minimum 150zł otrzymujesz dostawę GRATIS!
Dotyczy najtańszego rodzaju przesyłki.


  



Elżbieta Ignaszewska
Jarosław Śliwiński


ul. Wróbla 61/1
53-407 Wrocław
NIP 894-297-90-92 REGON 021023252
tel. 663 953 367 (pn-pt godz. 8:00-16:00)


Adres odbioru osobistego oraz korespondencyjny:
Sklep internetowy ale-raj.pl Ale Raj s.c.
ul. Hallera 188 lok. 1
53-203 Wrocław

(pn-pt godz. 12:00-15:00 po wcześniejszym umówieniu się)

Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger