Idealne ciasto na pierogi

Idealne ciasto na pierogi



Składniki:

600 g mąki pszennej Kopytowa


200 ml gorącej wody
2 jajko
4 łyżki oleju
szczypta soli

Wykonanie

Do mąki


dodać sól, roztrzepane jajko, wodę i olej.



 Wyrobić elastyczne ciasto (jeżeli ciasto jest zbyt suche dodać odrobinę wody, jeżeli się klei – lekko podsypać mąką) Przykryć i odstawić na około 15 minut aby ciasto odpoczęło.


Ciasto cienko rozwałkować


i wycinać kółka.


Małą łyżeczką na środek każdego kółka nakładać dowolny farsz np na pierogi ruskie (ziemniaki, twaróg, cebula, przyprawy).


Sklejać brzegi formując pierożki.


Pierogi wrzucać na wrzącą osoloną wodę, gotować przez 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Post powstał dzięki firmie:

Przedsiębiorstwo Wielobranżowe "UNIW-MŁYN" 
Wojciech Kurcoń 
Kopytowa 47 
38-459 Kopytowa 

Godziny otwarcia:
Pn-Pt: 8:00-16:00
So: 8:00-13:00

Tel. 13-431-41-47 
Email: mlynkopytowa@gmail.com
NIP: 684-141-05-67 
REGON: 180034479

ING: 60 1050 1458 1000 0092 0422 4951



Ciasto z kaszy mannej

Ciasto z kaszy mannej


Składniki 

2 jajka ( w proszku)
120 g cukru
50 g masła
125 ml mleka
250 g mąki pszennej 500 Kopytowa


70 g kaszy manny Skworc


 Chipsy kokosowe Skworc


2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat cytrynowy

Wykonanie


Masło stopić, a mleko lekko podgrzać. Jajka (2 łyki stołowe proszku rozmieszać w 80ml wody)  utrzeć z cukrem.



Cały czas ucierać i stopniowo wlewać  stopione masło i ciepłe mleko. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z kaszą manną. Powoli wsypać do masy jajecznej i wymieszać. Na koniec dodać chipsy kokosowe wcześniej  i kilka kropel aromatu cytrynowego.



Przygotowaną masę przelać do wysmarowanej masłem i posypanej mąką blaszki w kształcie baby. Piec ok. 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg).


Czekać do ostygnięcia smacznego;)



Post powstał dzięki firmom:


Kontakt

Naturalna Spiżarnia


Telefon kontaktowy: 660-703-834 (kontakt w godzinach 10-18)
Godziny pracy:
1. Sklep internetowy 24h na dobę.
2. Odbiór osobisty po uzgodnieniu we Wrocławiu. Zawsze prosimy o wcześniejsze umówienie aby przygotować paczkę.
Zapraszamy również do skorzystania z formularza kontaktowego lub wysłanie e-maila.


Przedsiębiorstwo Wielobranżowe "UNIW-MŁYN" 
Wojciech Kurcoń 
Kopytowa 47 
38-459 Kopytowa 

Godziny otwarcia:
Pn-Pt: 8:00-16:00
So: 8:00-13:00

Tel. 13-431-41-47 
Email: mlynkopytowa@gmail.com
NIP: 684-141-05-67 
REGON: 180034479

ING: 60 1050 1458 1000 0092 0422 4951


SMAK-COM Jan Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
TELEFON: 695923403


Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger