Ciasto jabłkowe na otrębach

Ciasto jabłkowe na otrębach


Składniki

4 jajka
szklanka cukru malinowego Skworc


1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/3 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej


3 łyżki otrebów owsianych


3 zielone twarde jabłka
4 łyżki oliwy
pół łyżeczki cynamonu



Wykonanie

Jajka ucieramy z cukrem,


 dodajemy mąkę , 


otręby, szczyptę soli i proszek do pieczenia oraz ziarna


 Wszystko razem łączymy i na koniec dodajemy oliwę. Do natłuszczonej tortownicy wylewamy ciasto i na wierzch kroimy jabłka w kostkę.

Posypujemy cynamonem i pieczemy 40 minut w piekarniku w 180*C.


Poczekać do ostygnięcia choć korci wcześniej;)



Smacznego!!!

Post powstał dzięki firmom


Przedsiębiorstwo Wielobranżowe "UNIW-MŁYN" 
Wojciech Kurcoń 
Kopytowa 47 
38-459 Kopytowa 

Godziny otwarcia:
Pn-Pt: 8:00-16:00
So: 8:00-13:00

Tel. 13-431-41-47 
Email: mlynkopytowa@gmail.com
NIP: 684-141-05-67 
REGON: 180034479

Bank spółdzielczy w Rymanowie:
53 8636 1031 2003 1501 1183 0001

 



F.H. Ananda
ul Jagiellońska 10 97-300 Piotrków Trybunalski

Tel: 48 733 926 555


SMAK-COM Jan Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
TELEFON: 695923403


Ciasteczka z otrębami

Ciasteczka z otrębami



Składniki

3 szklanki otrębów owsianych


1 szklanka mąki żytniej

2/3 szklanki cukru , w tym cztery łyżki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1,5  kostki masła



Wykonanie

Masło wyjmujemy z lodówki chwilę wcześniej, żeby nie było mocno zmrożone. Kroimy je w kostkę, i wyrabiamy na gładką masę z otrębami, mąką, cukrem, jajkiem i proszkiem do pieczenia.


Dodajemy ziarna


Miksujemy całość 



 Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie można dodać więcej otrębów lub mąki. Z ciasta formujemy kuleczki, które rozgniatamy na dłoni tworząc "placuszki". 
 Układamy przygotowane ciastka na blasze wyłożone papierem


 i pieczemy przez 15 - 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu ciasteczka muszą chwilkę ostygnąć, zanim zdejmiemy je z blachy, inaczej mogą się łamać.



Post powstał dzięki firmie


Przedsiębiorstwo Wielobranżowe "UNIW-MŁYN" 
Wojciech Kurcoń 
Kopytowa 47 
38-459 Kopytowa 

Godziny otwarcia:
Pn-Pt: 8:00-16:00
So: 8:00-13:00

Tel. 13-431-41-47 
Email: mlynkopytowa@gmail.com
NIP: 684-141-05-67 
REGON: 180034479

Bank spółdzielczy w Rymanowie:
53 8636 1031 2003 1501 1183 0001




F.H. Ananda
ul Jagiellońska 10 97-300 Piotrków Trybunalski

Tel: 48 733 926 555
Ziołowy koniak domowej roboty (podlaski)

Ziołowy koniak domowej roboty (podlaski)


Składniki

0,5 litra wódki
3-4 goździki
3-4 ziarenka pieprzu czarnego
1-2 ziarenka ziela angielskiego


2 liść laurowy
9 suszonych śliwek bez pestek
2 łyżki rodzynek
15 dag cukru

Wykonanie

Do słoja wlać wódkę dodać wszystkie składniki 

Laske wanilii przekroić wzdłuż i dodać do słoja


Po 2 tygodniach prefiltrować i wlać do butelki


Odstawić w ciemne miejsce na miesiąc i jest gotowe do degustacji;)



Post powstał dzięki współpracy z firmą 


SMAK-COM Jan Skworc
ul. Jagiełły 13c/65
41-106 Siemianowice Śl.
TELEFON: 695923403

Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger