Smakusiowy blog wielotematyczny

Kluski na parze | Smakusiowy blog wielotematyczny

Kluski na parze

Kluski na parze z czekoladą. Smaki dzieciństwa pychotka



Składniki

40g świeżych drożdży
500ml mleka
2 jajko
60g cukru
100g masła
szczypta soli

Dodatkowo:
czekolada
dżem morelowy


Wykonanie

Lekko ciepłe mleko wymieszać z pokruszonymi drożdżami, 2 łyżeczkami cukru i ok. 14 łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. do wyrośnięcia.


Masło roztopić i pozostawić do ostygnięcia.
Resztę z 800g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, jajka, szczyptę soli ekstrakt waniliowy i wyrośnięty zaczyn. 


Zacząć wyrabiać ciasto i powoli dolewać roztopiony tłuszcz. Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 30- 40min.).


Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką. Ciasto podzielić na ok. 16 równych części
Z każdej części ciasta uformować kulkę, spłaszczyć ją na dłoni, nałożyć 1 łyżeczkę dżemu 


a następne kluski z kostką czekolady , 


zlepić i uformować okrągłą kluskę. Tak przygotowane kluski pozostawić na blacie posypanym mąką (złączeniem do dołu), przykryć z góry ściereczką i pozostawić na chwilę, aby jeszcze podrosły.


W tym czasie zagotować wodę w dużym garnku i na garnek dać durszlak ze ściereczką
Gotowe kluski układać w garnku, pozostawiając duże odstępy między nimi, przykryć gotować ok. 10 min, aż kluski ładnie się napuszą.

 

Gotowe kluski ułożyć na talerzach.


Podawać od razu na ciepło.


Share this:

CONVERSATION

1 komentarze:

  1. takich jeszcze nie jadłam. U mnie w domu zawsze robimy kluski (my mówimy pyzy na parze;]) i jemy je z sosem grzybowym :) muszę spróbować taką wersję :)

    OdpowiedzUsuń