Smakusiowy blog wielotematyczny

Ciasto z mąki orzechowej | Smakusiowy blog wielotematyczny

Ciasto z mąki orzechowej

Ciasto z wykorzystaniem mąki orzechowej zamiast pszennej. Pychotka. Podane na talerzu Amicus



Składniki

6 jaj ( osobno żółtka i białka )
150 g roztopionego i przestudzonego masła
120 g cukru 
1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
spora szczypta cynamonu
garść rodzynek

Wykonanie

Białka ubijamy na sztywną pianę i odstawiamy.


Żółtka ubijamy z cukrem aż podwoją objętość, 


dodać przestudzone masło, migdały, proszek do pieczenia, cynamon i aromat, całość delikatnie wymieszać. 


Na koniec dodać pianę i rodzynki wymieszać. 


Tortownicę o średnicy 22 cm, wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą , ciasto przełożyć do formy


Daję do nagrzanego piekarnika, piec ok. 35-40 min. w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. 


Smacznego !!!



https://www.facebook.com/AleRajPl





(Przy zamówieniu w sklepie FA w komentarzu wpiszcie Blog Pychotka a otrzymacie witaminy gratis)

www.fasklep.pl


Share this:

CONVERSATION

2 komentarze:

  1. No, no, no.... Na pewno upieczemy ;) podmienimy tylko proszek do pieczenia na sodę, a cukier na syrop z agawy... :)

    OdpowiedzUsuń