Smakusiowy blog wielotematyczny

Tort urodzinowy | Smakusiowy blog wielotematyczny

Tort urodzinowy

Wczoraj mój synek ukończył 5 latek a o to jaki tort mu zrobiłem;) a do tego herbata Sir William's ROYAL TASTE GREEN KINGDOM

Z herbatą Sir William's Royal Taste green kingdom


Składniki na biszkopt

Biszkopt czekoladowy:

4 duże jajka
200 ml mleka
200 g mąki pszennej
170 ml oleju słonecznikowego
1,5 szklanki brązowego cukru lub 1 szklanka normalnego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
80 g kakao
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt jasny :

(przepis dokładnie taki sam, jak powyżej, ale bez dodatku kakao)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W naczyniu roztrzepać jajka z cukrem, dodać mleko, olej,  ekstrakt z wanilii – wymieszać do połączenia.

Do drugiego naczynia przesiać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Przesiane składniki wsypać do wymieszanych mokrych składników i wymieszać delikatnie 

Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170ºC przez około 60 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
W ten sam sposób upiec drugie – jasne ciasto. 

Biszkopt ciemny i jasny

Ciasto ciemne przeciąć na pół, aby powstały dwa krążki.
Ciasto jasne również przeciąć na pół, aby powstały dwa krążki.

Przygotować masę budyniową do przełożenia tortu.

Składniki na masę budyniową 
krem do przełożenia tortu:

1 budyń czekoladowy
500 ml mleka
3 płaskie łyżeczki żelatyny
200 g słodkiej śmietanki 30-36%

Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody. Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu. Do ciepłego budyniu dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Jeżeli żelatyna będzie za bardzo zbita, to można dodać odrobinę wody. Masę pozostawić do ostygnięcia. Schłodzoną śmietanę ubić mikserem i połączyć delikatnie z masą budyniową.

Jeden krążek ciemnego ciasta położyć . Wyłożyć połowę masy budyniowej, przykryć krążkiem jasnego ciasta. Lekko przycisnąć. Wyłożyć resztę masy i przykryć drugim krążkiem ciemnego ciasta. Lekko docisnąć. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Przełożony kremem budyniowym

Po tym czasie przygotować masę budyniową do obłożenia tortu.

Składniki na masę budyniową do obłożenia tortu:

2 żółtka
250 g masła
1 szklanka mleka (250 ml)
1/2 szklanki cukru (100 g)
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

owoce do przystrojenia



Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować ok. 1 minutę, aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Powoli dodawać zimny budyń, ciągle miksując. 

Schłodzony tort posmarować zrobionym kremem. i przystroić owocami

Przystrojony owocami
Herbata sir Williams Royal Taste Green Kingdom



SMACZNEGO !!!!




Share this:

CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz