Smakusiowy blog wielotematyczny

Spanakopita | Smakusiowy blog wielotematyczny

Spanakopita

Spanakopita danie ze szpinakiem fetą zawinięte w ciasto francuskie nadaję się na imprezy jak i również na kolację


Składniki

1 paczka mrożonego ciasta francuskiego 
 500 g świeży szpinak 
Młode cebulki ze szczypiorkiem
1 jajko
 3 łyżki oliwa z oliwek
  250 g feta
pęczek koperku 
natka pietruszki 
Pieprz
sól 
Oliwa do smażenia i smarowania płatów ciasta 

Wykonanie

Szpinak umyć i pokroić. Włożyć do rondla i dusić pod przykryciem kilka minut na małym ogniu. Nie trzeba wlewać wody, bo jest jej pod dostatkiem na umytych listkach.Ugotowany szpinak odcedzić i odstawić. Pokroić cebulkę ze szczypiorkiem, natkę pietruszki i koperek. Na patelni  w łyżce oliwy udusić zieleninę. Wymieszać ze szpinakiem, fetą, dodać 3 łyżki oliwy, roztrzepane jajko, doprawić solą i pieprzem. 


Blaszkę posmarować oliwą i położyć na niej płat ciasta. Posmarować go oliwą, wyłożyć na cieście farsz, 


przykryć drugim płatem, zlepić brzegi, nakłuć widelcem, posmarować oliwą. 


Piec około 45 minut, na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 180 C. Podawać na ciepło lub na zimno.


Smacznego !!!

Share this:

CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz