Smakusiowy blog wielotematyczny

Piernik długo dojrzewający | Smakusiowy blog wielotematyczny

Piernik długo dojrzewający

Najwyższa pora nastawić piernik długo dojrzewający




Składniki:

250 g masła
1 kg mąki orkiszowej
400 g cukru
3 jajka
125 g mleka
3 płaskie łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki pokrojonej skórki pomarańczy w cukrze
150 g bakalii 

na polewe:

125 g masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
3-4 łyżki kakao
3-4 łyżki mleka


Wykonanie

Do garnka włożyć miód, 



cukier i masło, podgrzewaj na wolnym ogniu cały czas mieszając. Podgrzewając prawie do zawrzenia, następnie odstawić do przestygnięcia.



Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. 
Do ostudzonej masy stopniowo dodawać przesianą mąkę, cały czas miksując na wolnych obrotach. Następnie dodać jajka, sól, przyprawę korzenną i rozpuszczoną w mleku sodę, dodać bakalie. Przełożyć masę do ceramicznego naczynia, przykryć i odstawić na 4 tygodnie w chłodne miejsce np. na balkon lub do piwnicy w ostateczności może być lodówka.
 W tym czasie ciasto będzie dojrzewać. 



 A o to jak postępować dalej z ciastem po 4 tygodniach.
W zależności od wielkości formy, podzielić ciasto na trzy lub cztery części. 
Jeśli ciasto będzie dostatecznie zwarte i uda się rozwałkować je, to dobrze. Wtedy rozwałkować je na papierze do pieczenia trochę większym od foremki. Jeśli nie będzie można wałkować, nic nie szkodzi - włożyć do foremki papier do pieczenia, włożyć część ciasta i rozprowadź je szpatułką na całej powierzchni foremki. Szpatułkę można zwilżyć zimna wodą, ułatwi to rozprowadzenie ciasta. Grubość ciasta nie powinna być większa od 1 cm, i tak ono urośnie w czasie pieczenia.
Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do o temperatury 180 °C, piec około 30 minut - sprawdź patyczkiem, czy ciasto nie jest już mokre. Po upieczeniu wyjąć piernik z foremki odstawić do wystygnięcia.
Tak samo postąpić z pozostałym ciastem.
Ostudzone blaty ciasta piernikowego przełożyć papierem do pieczenia, zawinąć w folię aluminiową, obciążyć deską do chleba i odstawić na 2-3 dni.
Każdy z blatów wyrównać ostrożnie nożem z góry, Przełożyć piernik powidłami wymieszane posiekanymi orzechami ( w tej czynności pomógł mi nóż Amicus), 



lekko docisnąć warstwy.ułożyć blaty jeden na drugim i wyrównać 


wszystkie cztery boki odcinając nożem nadmiar ciasta.



 Znów zawinąć w folię aluminiową i odstawić na 1 dzień.
Czas na polewę.  Najpierw rozpuszczam w rondelku masło lub masło roślinne, dodaję cukier puder (lepiej sprawdza się niż cukier), a gdy już cukier puder się rozpuści (aby sobie ułatwić to zadanie, dodaję mleko), to zdejmuję z ognia, dodaję kakao i mieszam. Po przestudzeniu polewa jest gotowa.rozprowadzić ją szerokim nożem wierzch i boki piernika. 

Share this:

CONVERSATION

8 komentarze:

  1. Witam!

    Czy musi odstać 4 tyg czy moze krócej? Wyjezdzam 20-ego grudnia :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować. ja zawsze minimum 4 tygodnie trzymam, nie próbowałem wcześniej go robić, Więc jeśli spróbujesz czekam na odpowiedź czy wyszło

      Usuń
  2. Na jakiej wielkości blaszkę jest przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zależności na ile części ciasto dzielisz. Ja przeważnie dzielę na 3 części i daje do formy 20x30 możesz podzielić na dwie i dasz na większą forme;)

      Usuń
  3. Jeszcze jedno pytanie... Nie mam naczynia ceramicznego czym moge je zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam . No będę dziś Prubowac ten przepis Piernik długo dojrzewający .dzieki za przepis .Mam nadzieje ze wszystko sie uda .Pozdrawiam EWA?

    OdpowiedzUsuń
  5. W ubiegłym roku robiłam taki piernik, w tym roku stawiam na szybki piernik, chociaż ten długo dojrzewający też bardzo mi smakował :)

    OdpowiedzUsuń