Smakusiowy blog wielotematyczny

Paszteciki | Smakusiowy blog wielotematyczny

Paszteciki

Paszteciki z kapustą i pieczarkami idealne na każdą okazję. Podajemy z sosami folwark czosnkowy i salsa mexicana


Najlepiej smakują z sosami Folwark



Składniki

30 dkg pieczarek
30 dkg kapusty
1 Cebula
Vegeta, magi do smaku
3 żółtka
100 g masła, bardzo miękkiego
35 g świeżych drożdży
350 g mąki pszennej
1 łyżka cukru
250 ml ciepłego mleka
3/4 łyżeczki soli namak

do smarowania pasztecików

żółtko + 1 łyżka mleka

Wykonanie

Pieczarki z cebulką podsmażamy na patelni. 



Kapustę kiszoną gotujemy w garnku do miękkości dodajemy nasze podsmażone pieczarki przyprawiamy Vegetą oraz magii. chwilkę gotujemy. odsączamy z wody i farsz mamy gotowy.



Do miseczki włożyć pokruszone drożdże i rozetrzeć je z cukrem. Dodać ciepłe mleko oraz 2 czubate łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 - 15 minut pod przykryciem 
W międzyczasie przesiać mąkę do większej miski, dodać sól i wymieszać. Wlać spieniony rozczyn z drożdży i wymieszać. Dodawać stopniowo żółtka cały czas mieszając  aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Wyrabiać je jeszcze przez około 3-5 minut 
Następnie stopniowo dodawać miękkie masło cały czas zagniatając ciasto. Wyrabiać przez około 10 minut, do czasu aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę 

Podsypać mąkę stolnicę i rozwałkować ciasto na duży prostokąt około 35 x 45 cm. Podzielić go na 4 części  Z brzegu paska ułożyć nadzienie i zwinąć długi rulonik z ciasta zlepić ciasto na całej długości łączenia.



Dużą blachę z wyposażenia piekarnika posmarować oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia, przenieść w dłoniach roladki i ułożyć je łączeniem do dołu na blaszce, zachowując odstępy.  Posmarować żółtkiem dokładnie roztrzepanym widelcem z mlekiem. 



W międzyczasie nagrzewać piekarnik do 180 stopni.
Wstawić blaszkę do piekarnika i piec przez około 25 minut do czasu aż się zrumienią. 



Pokroić dopiero po ostudzeniu. 




Share this:

CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz