Smakusiowy blog wielotematyczny

Pain bouillie - chleb zaparzany | Smakusiowy blog wielotematyczny

Pain bouillie - chleb zaparzany

Nie ma jak to chlebek domowej roboty.I jeszcze bułeczki wyszły mi;)


Składniki

Zaczyn:
450 ml wrzącej wody
1 łyżeczka miodu wielokwiatowego

Ciasto:
2 łyżeczki soli
5 g suchych drożdży
2 łyżki wody
całość zaczynu

Wykonanie

Mąkę żytnią wsypujemy do miski i zalewamy wrzącą wodą. Dodajemy łyżeczkę miodu i mieszamy, aż składniki się połączą. Zostawiamy ciasto w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy  na całą noc. Zaczyn łączymy z resztą składników i wyrabiamy elastyczne ciasto. Formujemy z niego kulę i wkładamy je znów do miski. 


Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.  Ciasto wyjmujemy z miski, chwilę wyrabiamy.Wkładamy do  keksówki o długości 30 cm Keksówkę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Pieczemy chleb w 220 stopniach przez 30 minut, a następnie w 190 stopniach przez 25-30 minut. 



Z części ciasta upiekłem bułeczki;)


Idealnie smakują z miodem 


SMACZNEGO !!!




Share this:

CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz