Smakusiowy blog wielotematyczny

Gołąbki w żurku | Smakusiowy blog wielotematyczny

Gołąbki w żurku

Gołąbki w żurku. Kto nie jadł niech spróbuje najwyższa pora. 

Zalane kremówką z żurkiem


Składniki

1 główka kapusty
400 g mięsa mielonego
400 g  ryżu
2  cebule
2 ząbki  czosnku
1 łyżka  masła
1 łyżka  oliwy
1 szklanka  śmietany 30%
1 szklanka   żurku
sól

Wykonanie

Do osolonego wrzątku wrzucamy główkę kapusty . Gotować przez 30 minut. Powoli i delikatnie odciąć liść po liściu, z każdego ostrym nożykiem usunąć twarde części.
Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, wsypać ryż. Gdy się zeszkli, zalać 3 szklankami wody, posolić i gotować na małym ogniu, aż wchłonie całą wodę i dostatecznie zmięknie.
Na dużej patelni stopić masło i wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. 

Pokrojona cebulka z czosnek

Jak się zeszkli wrzucić posiekany czosnek.Następnie cebulkę z czosnkiem wsypujemy do ryżu dodajemy mięso mielone i dobrze mieszamy żeby wszystko ładnie się połączyło i doprawiamy solą i pieprzem.
 
Farsz do gołąbków

Na każdy liść nałożyć garść masy ryżowo-mięsnej i uformować średniej wielkości gołąbki. Dno brytfanki wyłożyć czterema kapuścianymi liśćmi, następnie szczelnie ułożyć gołąbki, przykryć trzema liśćmi i zalać śmietaną połączoną z żurem.

W żurku

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około 1 1/2 godziny. Podawać z sosem powstałym w trakcie pieczenia.


SMACZNEGO !!!


Share this:

CONVERSATION

1 komentarze:

  1. Brzmi smacznie😃nie jadlam jeszcze takich golabeczkow..dziekuje za przepis☺pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń