Blok czekoladowy

Deser prosto z dzieciństwa, kto jeszcze takiego nie jadł? Niech żałuje u niech bierze się do roboty. Do tego jeszcze herbata Sir William's Royal Taste Earl Grey



Składniki:

½ szklanki mleka
¾ szklanki cukru
4 łyżki kakao
250g masła, margaryny
2 szklanki mleka w proszku
garść rodzynek 
pokruszone herbatniki

Wykonanie

Garnek z mlekiem dać na gaz, rozpuścić w nim , masło kakao i cukier, parę kropel ekstraktu waniliowego nie doprowadzić do wrzenia.


Ściągnąć garnek z pieca i póki masa gorąca miksując ją  dodać stopniowo mleko w proszku. Miksować do otrzymania jednolitej masy. Na końcu wmieszać łyżką  połamane na małe kawałki herbatniki i rodzynki.


Masę wyłożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać łyżką i wstawić do lodówki do stężenia na parę godzin.


Gotowy blok kroić na nieduże kawałki.


Smacznego !!!










1 komentarz:

Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger