Smakusiowy blog wielotematyczny

Ananas w cieście | Smakusiowy blog wielotematyczny

Ananas w cieście

Idealne ciasteczka do popołudniowej herbatki Royal Taste Sir Williams Lord Cherries

z herbata Lord Cherries



Składniki:


300g masła
1 jajko
½ łyżki octu (6%)
woda (ciepła ok. 100ml)
Ananas świeży (lub z puszki)

Wykonanie

300g masła i 100g mąki zagnieść na jednolitą masę. Masę położyć na kawałku folii spożywczej, przykryć drugim kawałkiem folii i spłaszczyć ręką w kwadrat. Zawinięte masło w folię wstawić do lodówki.W tym czasie z reszty składników zagnieść ciasto, dodając tyle wody, aby miało konsystencję ciasta pierogowego. Ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką w kształt koła. Na środku ciasta położyć schłodzone masło. Ciasto złożyć w kopertę i dokładnie skleić brzegi.

przygotowanie ciasta

Ciasto odwrócić (złączeniami do dołu) i rozwałkować na długi prostokąt o grubości około 1cm (Należy wałkować zawsze w jednym kierunku).
Ciasto złożyć jak list. Leciutko rozwałkować (tylko wałkiem docisnąć, aby było troszkę cieńsze, wtedy lepiej się schłodzi) i zawinąć we folię. Zawinięte ciasto wstawić do zamrażalnika na 15min. Ciasto ponownie rozwałkować na podłużny prostokąt i ponownie złożyć jak list lekko rozwałkować i do zamrażalnika na 15 min. czynność powtórzyć dwa razy.
Po zrobieniu Ciasta możemy kleić. Ciasto rozwałkowujemy cienko wycinamy dowolne kształty dajemy kawałek ananasa i zaklejamy

zawijanie
zawijanie
zaiwijanie

 Posypujemy wszystkie cukrem waniliowym. Dajemy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 20-30 min to zrumienienia.

upieczone
Z herbatką Royal Taste Sir Williams
Smacznego !!






Share this:

CONVERSATION

1 komentarze:

  1. a ja właśńie piję kawe i brak mi czegoś słodkiego ;p
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń