Smakusiowy blog wielotematyczny

Pasztet z ciecierzycy | Smakusiowy blog wielotematyczny

Pasztet z ciecierzycy


Smaczny pasztet z ciecierzycy. Kto nie jadł niech spróbuje zrobić


Zdrowy, pyszny, bezmięsny pasztet


Składniki

250 g ugotowanej wcześniej Ciecierzycy 
50 g Słonecznika łuskanego

cebula
1/2 pora
2 marchewki
ząbek czosnku
2 łyżki słodkiej czerwonej papryki w proszku
1 łyżeczka przyprawy curry
2 jajka
2 łyżki oleju
Soli Morskiej jodowanej 

pieprz

Wykonanie


 Cebulę i pora drobno pokroić, następnie marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę razem z porem. Zmniejszyć ogień do minimum, dodać marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę w proszku, przyprawę curry, chwilę razem smażyć, cały czas mieszając. Dodać sos salsa mexicana, pół szklanki wody, wymieszać. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni . Wszystkie składniki zmiksować tzn. Ciecierzycę , jajka, słonecznik, u usmażoną cebulę z porem. Doprawić solą i pieprzem. Masę przełożyć do wysmarowanej olejem foremki. 


Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec ok. 55 minut. Zostawić w formie do wystygnięcia.


Idealnie smakuj ze świeżą bułką


Smacznego !!!



Share this:

CONVERSATION

3 komentarze:

  1. jak dlugo potem takie cudenko moze byc w lodowce ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj nie wiem bo u nas po 3 dniach znika;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Żeby było bardziej zdrowo zamiast folii aluminiowej używaj naczynia ceramicznego lub szklanego do pieczenia. Bardzo dobrze wychodzi taki sam pasztet na bazie czerwonej soczewicy.

    OdpowiedzUsuń