Smakusiowy blog wielotematyczny

Konkurs Folwark- Wyniki | Smakusiowy blog wielotematyczny

Konkurs Folwark- Wyniki


Dziękujemy za udział w konkursie wszystkie przepisy były wspaniałe. bo wielu przemyśleniach publikuję listę zwycięzców i ich przepisy. 


1. Miejsce Wanilia i Kardamon za przesłanie następujących przepisów


Penne z soczewicą, kabanosem i cukinią

Makaron z soczewicą kabanosami i cukinią to aromatyczne i rozgrzewające danie idealne na deszczowe dni jakie są teraz, sycące, pikantne, rozbudzi wszystkie nasze zmysły.

Składniki

40 dag makaronu penne
30 dag drobnej czerwonej soczewicy
20 dag suszonych kabanosów
1 duża cebula
½ cukinii lub 1 nieduża
1 ząbek czosnku
2 marchewki
3-4 łyżki oliwy
1 litr bulionu rosołowego lub warzywnego
3 łyżki sosu madziarów FOLWARK - http://folwark.com.pl/produkty/sos-madziarow-m/
½ szklanki przecieru pomidorowego
sól himalajska do smaku
czarny pieprz mielony do smaku
gałązka świeżego rozmarynu


Sposób przygotowania

W szerokim garnku rozgrzewamy oliwę dodajemy posiekaną w kostkę cebulę ząbek czosnku oraz marchewki, podsmażamy chwilę,wsypujemy soczewicę dodajemy pokrojoną w grubą kostkę cukinię-(nie obieramy ze skórki),
zalewamy rosołem i gotujemy około 40 minut na wolnym ogniu pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.
Dodajemy gałązkę rozmarynu, doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy suchy makaron, dodajemy przecier i sos madziarów  i gotujemy jeszcze 15 minut, w razie potrzeby dolewając odrobinę wody lub rosołu. Podajemy gorące danie.
Smacznego:)




Sałatka gyros z chipsami o smaku grillowanych warzyw

Popularna i dobra sałatka gyros z kapustą pekińską sosem kebab -gyros z warstwą chipsów o smaku grillowanych warzyw, na imprezach rodzinnych niezastąpiona, zapraszam do wypróbowania jej w tej nowej wersji!

Składniki

1/2 kapusty pekińskiej-(u mnie dość duża)
1 podwójny filet z kurczaka
2 łyżki oliwy
przyprawa do gyrosa
sól do smaku
100 g chipsów o smaku grillowanych warzyw
1 cebula
5 ogórków konserwowych
1 papryka czerwona
1/2 puszki kukurydzy
4 łyżki sosu kebab-gyros ostrego Folwark
2 łyżki majonezu
1 łyżka ketchupu łagodnego


Sposób przygotowania

Kapustę pekińską myjemy osuszamy kroimy cieniutko, cebulkę szatkujemy drobno. Resztę warzyw kroimy w kostkę. Mięso myjemy kroimy oprószamy przyprawą do gyrosa, smażymy do miękkości na oleju. Studzimy.

Poszatkowaną kapustę mieszamy z cebulką układamy pierwszą warstwę w naczyniu szklanym polewamy sosem kebab gyros.
Następnie wykładamy warstwę mięsną.Przykrywamy znów warstwą z kapusty.Smarujemy cienko majonezem, układamy pozostałe składniki tak aby ogórki były na wierzchu, delikatnie solimy całość, polewamy ketchupem, przykrywamy reszta kapusty i chipsami.Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.Podajemy.


2. Miejsce wygrał przepis Pani Eweliny


Pieczony kurczak faszerowany w sosie jabłkowo-grillowym 

Składniki na małego kurczaka (ok. 0,8 kg, przy normalnym ok 1,4 kg ilość farszu podwoić) 
1 tuszka z kurczaka ok. 0,8 kg 
0,5 kubka pęczaku 
20 dkg wątróbki kurczęcej 
20 dkg wędzonki
 1 łyżka oleju 
4 ząbki czosnku 
1 jajko 
2 cebule
 sól pieprz 
0,5 pęczka posiekanej natki 
2 małe jabłka 
0,5 szklanki sosu barbeque 
4 łyżki słodkiej papryki 

Wykonanie

1. Kurczaka myjemy i ostrym nożykiem delikatnie usuwamy kości przez kuper (zostawiając kości tylko w udzikach i skrzydłach) Przy braku umiejętności usuwamy kości poprzez przecięcie skóry na plecach i wycięcie kości (będzie więcej szycia ) 2. Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu po czym studzimy na sitku przelewając ją zimną wodą. Odsączamy. 3. wędzonkę i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Dodajemy do pęczaku. 4. Do mieszanki dodajemy jeszcze jajko, posiekaną natkę i 2 ząbki czosnku, zmiksowaną wątróbkę i pokrojone w kostkę 1 jabłko. Doprawiamy solą i pieprzem. 5. Kurczakowi zaszywamy grubą niefarbowaną nicią otwór z przodu (przy drugiej opcji usuwania kości zaszywamy również plecki), po czym przez otwór w kuprze wkładamy farsz ( nie "do pełna" gdyż przy pieczeniu kurczak zmniejsza objętość i może popękać). 6. pozostałe jabłko. cebulę i czosnek miksujemy blenderem na gładką masę. Wmiskowujemy do sosu paprykę i sos barbeque. 7. Kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem starając się go oblać po całej powierzchni tuszki. Przykrywamy naczynie. 8. Pieczemy w nagrzanym do 180 st piekarniku przez 50 minut. Po czym odkrywamy naczynie, polewamy tuszkę sosem iprzypiekamy na rumianoprzez kolejny kwadrans.


3 miejsce wygrał Pan Herbert za nadesłanie przepisu Spaghetti 

Składniki

500 g makaronu spaghetti 
0.5 kg mięsa mielonego z indyka 
2 średnie czerwone cebule
1 puszka pokrojonych pomidorów (lub świeżych)
1 papryka czerwona 
1 papryka zielona 
sos folwark 
sól pieprz do smaku 
ser 

Wykonanie

Gotujemy makaron al dente w dużym garnku z osolona woda.Na rozgrzana patelnie wlewamy olej następnie dodajemy mięso, w trakcie smażenia dodajemy pokrojone w kostkę papryki i cebule smażymy do miękkości Zdejmuje patelnie z ognia, dodaje pomidory oraz sos folwark
Tak przygotowany sos podajemy z makaronem na gore dajemy ser 


Dziękujemy wszystkim za udział w konkursie. Proszę obserwować bloga bo to na pewno nie ostatni konkurs który się pojawił na moim blogu.

Share this:

CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz