Smakusiowy blog wielotematyczny

Calzone | Smakusiowy blog wielotematyczny

Calzone

Calzone pizza formie pieroga kto nie jadł niech spróbuje


Składniki na ciasto

500 g mąki pszennej typ 450
2 łyżki oliwy 
1 łyżeczka soli
7 g drożdży instant lub 15 świeżych
250 ml ciepłej wody (30-50 stopni C)
2 łyżeczki cukru
przecier
ketchup

Składniki na farsz

10dkg pieczarek
2 cebule
2 papryki
puszka kukurydzy
skrajki szynek 
pieprz
20 dkg startego sera żółtego

Wykonanie
Szynkę 1 cebulę  kroimy drobno i podsmażamy na patelni wsypujemy kukurydzę bez zalewy, Następnie smażymy pieczarki drugą cebulę i paprykę chwile i farsz mamy gotowy. 


Do mąki dodajemy czosnek mielony ,oliwę, sól i mieszamy, aby w mące pojawiły się malutkie grudki. W miseczce łączymy wodę, cukier i drożdże. Bardzo energicznie łączymy i odstawiamy na 2-3 min, aby drożdże zaczęły działać. Jeżeli robimy ze świeżymi drożdżami odstawiamy na 30-40 min. Rozczyn dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto rękami przez ok 20 min Po tym ciasto przekładamy do posmarowanej oliwą misy i odstawiamy 


pod przykryciem na 30 min.Ciasto rozwałkować  Posmarować przecierem na połowie,  zostawiając wolne brzegi,


dajemy nasz przygotowany wcześniej farsz polewamy ketchupem i sosem czosnkowym


 i posypujemy serem Zwijamy dokładnie brzegi . 


Pieczemy w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 210 stopni przez 25 minut.



SMACZNEGO !!!

Share this:

CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz