Wino z ciemnych winogron

Składniki

9 kg winogron ciemnych
2,7 l wody
2 kg cukru
drożdże do wina czerwonego (np. Bordeaux)
pożywka do drożdży

Wykonanie 


Umyj starannie owoce, oddziel je od kiści. Zrób z winogron miazgę ( w tym mi pomogł syn)


Owoce przełóż do gąsiora. Zalej cukrem rozpuszczonym w gorącej wodzie. Gdy miazga ostygnie dodaj drożdże. Zatknij szczelnie gąsior i pozostaw go na siedem dni.


Pamiętaj, by każdego dnia zamieszać gąsiorem. 

Po upływie tygodnia zbierz pianę, jaka utworzy się na powierzchni. Przelej wino do balona, zatkaj korkiem, włóż rurkę fermentacyjną. By mieć pewność, że do wina nie przedostaje się powietrze, zalej korek woskiem.


Tak przygotowane wino zostawiamy na 4 tygodnie w zaciemnionym miejscu. Po upływie tego czasu, zlewamy wino znad osadu. Czynność powtarzamy co miesiąc. Po 8 miesiącach wino jest gotowe do spożycia. Jednak eksperci twierdzą, że wino z winogron najlepiej smakuje po upływie 2 lat.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger