Wino z ciemnych winogron
Składniki
9 kg winogron ciemnych
2,7 l wody
2 kg cukru
50 g cukru karmel wanilia
drożdże do wina czerwonego (np. Bordeaux)
pożywka do drożdży
Wykonanie
Umyj starannie owoce, oddziel je od kiści. Zrób z winogron miazgę ( w tym mi pomogł syn)
Owoce przełóż do gąsiora. Zalej cukrem rozpuszczonym w gorącej wodzie. Gdy miazga ostygnie dodaj drożdże. Zatknij szczelnie gąsior i pozostaw go na siedem dni.
Pamiętaj, by każdego dnia zamieszać gąsiorem.
Owoce przełóż do gąsiora. Zalej cukrem rozpuszczonym w gorącej wodzie. Gdy miazga ostygnie dodaj drożdże. Zatknij szczelnie gąsior i pozostaw go na siedem dni.
Pamiętaj, by każdego dnia zamieszać gąsiorem.
Tak przygotowane wino zostawiamy na 4 tygodnie w zaciemnionym miejscu. Po upływie tego czasu, zlewamy wino znad osadu. Czynność powtarzamy co miesiąc. Po 8 miesiącach wino jest gotowe do spożycia. Jednak eksperci twierdzą, że wino z winogron najlepiej smakuje po upływie 2 lat.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz