Smakusiowy blog wielotematyczny

Dżem z ogórków | Smakusiowy blog wielotematyczny

Dżem z ogórków



Składniki

1 kg ogórków
1,2 kg cukru
1 pomarańcza
1 cytryna


Wykonanie

Ogórki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i usuwamy gniazdo nasienne. Wrzucamy do garnka z wodą, dodajemy korzenne przyprawy i gotujemy do miękkości.


Następnie wrzucamy na sito i zostawiamy chwilę by ociekły. Z pomarańczy i cytryny wyciskamy sok. Do garnka z wodą (około 750 ml) wrzucamy cukier, sok i gotujemy tak, aby powstał syrop.


Dodajemy startą skórkę z pomarańczy, ogórki, wanilię i smażymy, aż ogórki będą przezroczyste.


Gorącą konfiturę przekładamy do słoików, zamykamy i kładziemy dnem do góry.


I na zimę jak znalazł





Elżbieta Ignaszewska
Jarosław Śliwiński

ul. Wróbla 61/1
53-407 Wrocław
NIP 894-297-90-92 REGON 021023252
tel. 663 953 367 (pn-pt godz. 8:00-16:00)


Adres odbioru osobistego oraz korespondencyjny:
Sklep internetowy ale-raj.pl Ale Raj s.c.
ul. Hallera 188 lok. 1
53-203 Wrocław

(pn-pt godz. 12:00-15:00 po wcześniejszym umówieniu się)


Share this:

CONVERSATION

2 komentarze:

  1. O matenko!takich cudow nie jadlam ale z ciekawosci jutro zrobie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę przyznać, że jestem trochę zaskoczona takim wykorzystaniem ogórków :) Ale jestem pewna, że dżem smakuje pysznie!

    OdpowiedzUsuń