Smakusiowy blog wielotematyczny

Ciecierzyca (Cieciorka) -Źródło białka | Smakusiowy blog wielotematyczny

Ciecierzyca (Cieciorka) -Źródło białka

Ciecierzyca czyli tzw. Cieciorka, zwana również grochem włoskim jest źródłem białka zawiera jego 25%, w diecie wegetarian stosowana jest zamiast mięsa. Cieciorka posiada duże właściwości zdrowotne ze względu na dużą zawartość witamin i minerałów takich jak:  fosfor, potas, żelazo witaminy z grupy B, a także nienasycone kwasy tłuszczowe i błonnik. 

 


Właściwości zdrowotne





Dobrze wpływa na obniżenie cholesterolu,
wzmacnia naszą odporność
Polepsza stan skóry, włosów i paznokci


Wykorzystanie Ciecierzycy


Głównie wykorzystywana jest w diecie bezglutenowej,
do potraw kuchni hinduskiej, tureckiej, śródziemnomorskiej, pakistańskiej, arabskiej
Do zup i sałatek
i do wielu innych dań

Przykładowe potrawy z wykorzystaniem Cieciorki


Hummus - jest to potrawa pochodząca z Libanu może być zamiennikiem popularnych smarowideł na pieczywo, zrobiona jest z nasion Ciecierzycy z dodatkiem zmiażdżonego czosnku, pasty sezamowej, oliwy, cytryny,przypraw.

Pasztet z ciecierzycy - Jest idealną odmianą dla wegetarian, ponieważ w nim nie ma ani grama mięsa, Pasztet jest wykonany z samych warzyw i Cieciorki oraz przypraw wkrótce przepis znajdzie sie na moim blogu.


Gdzie można kupić?


Ten zdrowy produkt można zakupić na stronie sklepu Ale-raj  Kupując produkty  za 150 zł wysyłka GRATIS !!!



Share this:

CONVERSATION

1 komentarze:

  1. Dziękuję bardzo :)))) jak miło!
    Gratuluję pozostałym!

    OdpowiedzUsuń