Smakusiowy blog wielotematyczny

Krokiety z mięsem | Smakusiowy blog wielotematyczny

Krokiety z mięsem



Składniki

3 szkl. mąki pszennej luksusowej
1 szkl. zimnego, tłustego mleka
ok. 1-1,5 szkl. zimnej wody
3 jajka
1płaska łyżeczka soli
ok. 1 kg mięsa gotowanego z rosołu (wołowe, wołowo-drobiowe)
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
1 jajko


Wykonanie

Mąkę przesiewamy. Jajka roztrzepujemy z solą i mlekiem Powoli, cały czas mieszając aby nie zrobiły się grudki, wsypujemy połowę mąki, 


dodajemy olej i połowę wody, a następnie resztę mąki i tyle wody aby ciasto miało konsystencję gęstej, ale płynnej śmietany. Wymieszane ciasto odstawiam na ok. 30 min. 


W tym czasie nieco gęstnieje więc ew. można dolać jeszcze nieco wody. i smażymy naleśniki


Ostudzone mięso zmielić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić cebulę, kiedy zacznie się złocić dodać czosnek i smażyć jeszcze tylko chwilę, przełożyć do mięsa. Do masy dodać jajko, przyprawy, dokładnie wymieszać. 


Na każdym naleśniku kłaść po łyżce farszu, 


Tak przygotowane krokiety obtaczać w jajku roztrzepanym z mlekiem i Vegetą, i panierować w bułce tartej. Smażyć, do zrumienienia z obu stron, na rozgrzanym maśle lub oleju. 


Podawać na gorąco z surówką albo jako dodatek do czystych zup np. barszczu czerwonego.



Elżbieta Ignaszewska
Jarosław Śliwiński

ul. Wróbla 61/1
53-407 Wrocław
NIP 894-297-90-92 REGON 021023252
tel. 663 953 367 (pn-pt godz. 8:00-16:00)


Adres odbioru osobistego oraz korespondencyjny:
Sklep internetowy ale-raj.pl Ale Raj s.c.
ul. Hallera 188 lok. 1
53-203 Wrocław

(pn-pt godz. 12:00-15:00 po wcześniejszym umówieniu się)


Share this:

CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz