Smakusiowy blog wielotematyczny

Wino z czereśni | Smakusiowy blog wielotematyczny

Wino z czereśni


 Po wymyciu, osaczeniu i wydrylowaniu 


miażdżymy je. 


Nie należy miażdżyć czereśni z pestkami, gdyż wówczas wino może mieć zbyt dużo goryczy. Do wina z czereśni dodajemy drożdże MALAGA SWOJSKI WYRÓB. A o to proporcje w zależności o jakiej mocy chcemy wino uzyskać

Wino z czereśni stołowe o mocy 12%
moszcz z czereśni - 10,0 l
cukier - 3000 g, czyli 1,87 l
kwas cytrynowy - 25-35 g
woda - 8,13 l
Razem doprawiony nastaw 20 l

Wino z czereśni stołowe o mocy 13%
moszcz z czereśni - 10,0 l
cukier - 3300 g, czyli 2,06
kwas cytrynowy - 25-30 g
woda - 7,94
Razem doprawiony nastaw 20 l

Wino z czereśni stołowe o mocy 14%
moszcz z czereśni - 10,0 l
cukier - 3550 g, czyli 2,22
kwas cytrynowy - 25-35 g
woda - 7,78
Razem doprawiony nastaw 20

Wino z czereśni mocne (15%)
moszcz z czereśni - 10,0 l
cukier - 2700 g, czyli 1,69
kwas cytrynowy - 30-40 g 
woda - 3,31
Razem doprawiony moszcz 15 l

Wino z czereśni mocne (16%)
moszcz z czereśni - 10,0 l
cukier 3000 g, czyli 1,87
kwas cytrynowy - 30-40 g
woda - 3,13
Razem doprawiony moszcz 15 l

Wino z czereśni mocne (17%)
moszcz z czereśni - 10,0 l
cukier - 3250 g, czyli 2,03 l
kwas cytrynowy - 30-40 g
woda - 2,97 l
Razem doprawiony moszcz 15 l

Oczywiście baniak trzeba zatkać korkiem i dać rurkę fermentacyjną wypełnioną wodą i zalane woskiem


I tak przygotowane wino niech spoczywa około 6 tygodni 


później zlewamy z owoców i same wino 
znów ma leżeć minimum 8 tyg czym dłużej tym lepiej.



SPRZEDAŻ ARTYKUŁÓW WIELOBRANŻOWYCH 
MARCIN JURCZYK
Ul. Północna 85
32-607 Polanka Wielka
NIP. 549-155-80-49
Regon 121131547


tel. : 519178058, 608156121


sklep@swojskiwyrob.pl



Share this:

CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz