Mózg


Składniki

1 niewielki kalafior
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula
1 bułka czerstwa
1 jajko
1 łyżka jarzynki
 pieprz
10-12 dużych plastrów boczku

Wykonanie

W dużym garnku gotujemy sporo wody z cukrem i solą (wody musi być tyle, aby po włożeniu kalafiora, był on cały zakryty). Kiedy woda już wrze wkładamy delikatnie kalafiora i na średnim ogniu gotujemy około 10 minut, aż będzie prawie ugotowany, ale nie będzie się rozpadał. 


Ugotowanego kalafiora wykładamy na druszlak i zostawiamy do obcieknięcia i wystudzenia.
Przygotowujemy farsz. Bułkę zalewamy taką ilością wody, aby była cała zakryta i odstawiamy do momentu, aż całkowicie nasiąknie. Do dużej miski wkładamy mięso mielone. Cebulkę obieramy, kroimy w kostkę i dorzucamy do mięsa. Nasiąkniętą bułkę odciskamy z nadmiaru wody, dorzucamy do miski z mięsem. Dodajemy sos czosnkowy


 jajko, paprykę, jarzynkę i wyrabiamy farsz. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.



W naczyniu do zapiekania na dno kładziemy 3 plastry boczku. Z kalafiora wykrawamy z środka głąba. Jeśli poprzecinają nam się różyczki nie ma co się przejmować farsz je zlepi. Połowę farszu upychamy w miejsce gdzie był głąb i na ile nam się da między różyczki. 


Łapiemy kalafiora od spodu i szybkim ruchem przekładamy go farszem do ułożonego w naczyniu boczku. Teraz resztą farszu oblepiamy w miarę dokładnie wierzch kalafiora, dociskają delikatnie, aby wszystko się skleiło. 


Na koniec obkładamy powstałego faszerowanego kalafiora plastrami boczku.


Wstawiamy naczynie z kalafiorem do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy przez 60 minut. Jeśli zbytnio boczek by się spiekał, przykrywamy go folią aluminiową i zdejmujemy ją na chwilę przed końcem pieczenia, aby się do końca zrumienił. Upieczonego kalafiora wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na 5 minut, aby odpoczął,


 po czym kroimy


Post powstał dzięki firmom



Elżbieta Ignaszewska
Jarosław Śliwiński

ul. Wróbla 61/1
53-407 Wrocław
NIP 894-297-90-92 REGON 021023252
tel. 663 953 367 (pn-pt godz. 8:00-16:00)


Adres odbioru osobistego oraz korespondencyjny:
Sklep internetowy ale-raj.pl Ale Raj s.c.
ul. Hallera 188 lok. 1
53-203 Wrocław

(pn-pt godz. 12:00-15:00 po wcześniejszym umówieniu się)



                

Informacje kontaktowe

tel. 506 319 388

pn-nd 8:00 - 21:00





Kotaniec spółka z ograniczoną odpowiedzialnością spółka komandytowa
Jankowice 43, 26-420 Nowe Miasto nad Pilicą

tel. +48 486744118 lub +48 486744900
fax +48 486744902



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger