Ciasto drożdżowe z masłem orzechowym




Składniki

500 g mąki tortowej,
250 ml mleka ciepłego,
3/4 szklanki cukru,
40 g świeżych drożdży,
2 jajka,
70 g masło,
szczypta soli.
masło orzechowe

Wykonanie 


Mleko podgrzać do temperatury pokojowej. Drożdże i 1 łyżeczkę cukru rozpuścić w 1/4 szklanki mleka.


Pozostawić by drożdże mogły popracować. W pozostałej części mleka rozpuścić masło. 
Do miski dodać przesianą mąkę, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, jajka,


mleko z masłem i wyrośnięte drożdże. Wszystko wyrobić na wolnych obrotach


Gdyby ciasto było za rzadkie dodać odrobinę mąki.
Wyrobione ciasto pozostawić do wyrośnięcia (30-40 minut)


Ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na 4 równe części. Każdą część cienko rozwałkować. Przygotować papier do pieczenia i ułożyć pierwszy krążek. Posmarować go masłem orzechowym,


 pozostawiając nieco wolnej przestrzeni od brzegu. Czynność powtórzyć na kolejnych warstwach. Na wierzch ułożyć ostatni krążek drożdżowy. Brzegi ciasta lekko docisnąć.
Ciasto pokroić jak tort, na 16 kawałków, pozostawiając nie naciętą część od środka - najlepiej położyć na środek szklankę.


 Każdy wycięty kawałek przekręcić raz lub dwa. Jeden kawałek w prawo, drugi w lewo, trzeci w prawo, czwarty w lewo itd. . Przekręcone kawałki połączyć po dwa brzegami. Przełożyć na blachę np. tortownicy. Przykryć ciasto i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.


 Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok 20-25 minut.


Zamiast masła orzechowego można dać dowolny dżem , czy nutellę, albo jabłka.





Elżbieta Ignaszewska
Jarosław Śliwiński

ul. Wróbla 61/1
53-407 Wrocław
NIP 894-297-90-92 REGON 021023252
tel. 663 953 367 (pn-pt godz. 8:00-16:00)


Adres odbioru osobistego oraz korespondencyjny:
Sklep internetowy ale-raj.pl Ale Raj s.c.
ul. Hallera 188 lok. 1
53-203 Wrocław

(pn-pt godz. 12:00-15:00 po wcześniejszym umówieniu się)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger