Wędzenie jajek domowym sposobem

                

Postanowiłem dziś wypróbować domowy sposób wędzenia. Przepis znalazłem w internecie, ale pierwszy raz zobaczyłem ten przepis w Top Chef tylko tyle, że wykorzystali sianko do wędzenia a ja zrębki wędzarnicze firmy KOCIOŁEK SMAKU. Jajka wyszły rewelacyjne delikatny posmak wędzonki, czytałem wiele sposobów jedni robią w marynacie sojowej dzień wcześniej, a drudzy bez niczego ja wypróbowałem drugi sposób. A o to efekty mojego pierwszego domowego wędzenia i przepis

Składniki

jajka ( tyle ile chcemy uwędzić)
woda
sól

Akcesoria do wędzenia:

folia aluminiowa 
brytfanka lub garnek z rusztem

Wykonanie

Do garnka wkładamy jajek, zalewamy wodą, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy około 10 na twardo.


 Przelewamy zimną wodą zostawiamy by wystygły, wyjmujemy, osuszamy.


Jajka obieramy ze skorupek. Przygotowujemy garnek do wędzenia czyli do wykładamy go folią aluminiową


i sypiemy na folię zrębki wędzarnicze tak aby pokryło dno.


Dajemy ruszt a na nim umieszczamy jajka i zakrywamy .

 

 podpalamy gaz na najmniejszy I wędzimy około 20 min



SMACZNEGO !!!

            


Informacje kontaktowe

tel. 506 319 388

pn-nd 8:00 - 21:00




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger