Smakusiowy blog wielotematyczny

Pasztet z szynkowaru Tradismak | Smakusiowy blog wielotematyczny

Pasztet z szynkowaru Tradismak

Składniki:

2 udka z kurczaka 
500g wątróbek drobiowych
włoszczyzna (2 marchewki, 2 cebule, pietruszka, kawałek pora, kawałek selera, 4 gałązki natki pietruszki)
6 ziarenek pieprzu (zgniecione)
6 ziarenek ziela angielskiego
2 liście laurowe


1 cebula
1 łyżka masła


2 jajka


Wykonanie

Udka z kurczaka oczyścić, dokładnie przepłukać kilka razy w zimnej wodzie. Do mięsa dodać wszystkie warzywa, liście laurowe, ziele angielski, pieprz naturalny. Na wierz położyć gałązki natki pietruszki. Gotować przez około 1 i pół godziny na małym ogniu (rosół ma tylko mrugać)- bez przykrywki.


 Ogień zmniejszyć na minimum i gotować tak, aby rosół delikatnie pyrkał. 
. Pod koniec gotowania doprawić solą, zdjąć z palnika i zostawić, aż rosół i wszystkie jego składniki wystygną.


Wątróbki umyć i oczyścić. Cebulę pokroić w dużą kostkę. Patelnię rozgrzać na małym ogniu, dodać masło, a następnie cebulę . Dusić na wolnym ogniu około 5 minut, od czasu do czasu mieszając- nie rumienić. Dodać wątróbkę i dusić aż wątróbka nie będzie surowa. Odstawić do wystygnięcia.


Z rosołu wyjąć mięso i warzywa. Udka, marchewki i kawałek selera odłożyć, Mięso i skóry z udek zmiksować wraz z wątróbką, cebulą, oraz z kawałkiem selera i marchewką (wyjętą z rosołu) .


 Dodać 2 jajka do mięsa, masę mięsną doprawić 2 łyżeczkami Kebabczeta dodać bułki tartej ( tyle żeby pasztet nie był za gęsty ani za rzadki). i wymieszać.


Masę na pasztet przełożyć do szynkowaru


 i gotować do 71 stopni Celsjusza. Pasztet zostawić do wystygnięcia, a przestudzony włożyć do lodówki. Po kilku godzinach pasztet jest gotowy do spożycia :)


Podawać z bułkami Dakri z pestkami dyni Rewelacja nie ma jak to ciepłe bułeczki podgrzane w piekarniku z domowym pasztetem.




A na obiadek mamy  rosołek, w którym były gotowane udka.


Post powstał dzięki firmom


Infolinia jest czynna od poniedziałku do piątku w godzinach od 7:00 do 15:00

tel. 32 415 21 36
tel. 32 415 29 56
* koszt połączenia z infolinią jest zgodny z cennikiem operatora lokalnego



Osobisty odbiór towarów oraz składanie reklamacji jest możliwe pod adresem:
(od poniedziałku do piątku w godzinach od 7:00 do 15:00)

Centrum Kultury Smaku „Sekwens” sp. z o.o.
ul. Mariańska 11
47-400 Racibórz


DAKRI DYSTRYBUCJA SP. Z O.O.ul. Tymienieckiego 22/24, 
90-349 Łódź



Share this:

CONVERSATION

1 komentarze: