Pasztet z szynkowaru Tradismak
Składniki:
2 udka z kurczaka
500g wątróbek drobiowych
włoszczyzna (2 marchewki, 2 cebule, pietruszka, kawałek pora, kawałek selera, 4 gałązki natki pietruszki)
6 ziarenek pieprzu (zgniecione)
6 ziarenek ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 cebula
1 łyżka masła
2 jajka
Wykonanie
Udka z kurczaka oczyścić, dokładnie przepłukać kilka razy w zimnej wodzie. Do mięsa dodać wszystkie warzywa, liście laurowe, ziele angielski, pieprz naturalny. Na wierz położyć gałązki natki pietruszki. Gotować przez około 1 i pół godziny na małym ogniu (rosół ma tylko mrugać)- bez przykrywki.
Ogień zmniejszyć na minimum i gotować tak, aby rosół delikatnie pyrkał.
Ogień zmniejszyć na minimum i gotować tak, aby rosół delikatnie pyrkał.
. Pod koniec gotowania doprawić solą, zdjąć z palnika i zostawić, aż rosół i wszystkie jego składniki wystygną.
Wątróbki umyć i oczyścić. Cebulę pokroić w dużą kostkę. Patelnię rozgrzać na małym ogniu, dodać masło, a następnie cebulę . Dusić na wolnym ogniu około 5 minut, od czasu do czasu mieszając- nie rumienić. Dodać wątróbkę i dusić aż wątróbka nie będzie surowa. Odstawić do wystygnięcia.
Z rosołu wyjąć mięso i warzywa. Udka, marchewki i kawałek selera odłożyć, Mięso i skóry z udek zmiksować wraz z wątróbką, cebulą, oraz z kawałkiem selera i marchewką (wyjętą z rosołu) .
Dodać 2 jajka do mięsa, masę mięsną doprawić 2 łyżeczkami Kebabczeta dodać bułki tartej ( tyle żeby pasztet nie był za gęsty ani za rzadki). i wymieszać.
Masę na pasztet przełożyć do szynkowaru
i gotować do 71 stopni Celsjusza. Pasztet zostawić do wystygnięcia, a przestudzony włożyć do lodówki. Po kilku godzinach pasztet jest gotowy do spożycia :)
Dodać 2 jajka do mięsa, masę mięsną doprawić 2 łyżeczkami Kebabczeta dodać bułki tartej ( tyle żeby pasztet nie był za gęsty ani za rzadki). i wymieszać.
Masę na pasztet przełożyć do szynkowaru
i gotować do 71 stopni Celsjusza. Pasztet zostawić do wystygnięcia, a przestudzony włożyć do lodówki. Po kilku godzinach pasztet jest gotowy do spożycia :)
Podawać z bułkami Dakri z pestkami dyni Rewelacja nie ma jak to ciepłe bułeczki podgrzane w piekarniku z domowym pasztetem.
A na obiadek mamy rosołek, w którym były gotowane udka.
A na obiadek mamy rosołek, w którym były gotowane udka.
Post powstał dzięki firmom

Infolinia jest czynna od poniedziałku do piątku w godzinach od 7:00 do 15:00
tel. 32 415 21 36
tel. 32 415 29 56
* koszt połączenia z infolinią jest zgodny z cennikiem operatora lokalnego
e-mail: sklep@tradismak.pl
Osobisty odbiór towarów oraz składanie reklamacji jest możliwe pod adresem:
(od poniedziałku do piątku w godzinach od 7:00 do 15:00)
Centrum Kultury Smaku „Sekwens” sp. z o.o.
ul. Mariańska 11
47-400 Racibórz
DAKRI DYSTRYBUCJA SP. Z O.O.ul. Tymienieckiego 22/24,
90-349 Łódź
90-349 Łódź
Wygląda smakowicie, chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie
another-view-blog.blogspot.com