Likier Karkonoski


W ramach współpracy z firmą http://www.likierkarkonoski.pl/ otrzymałem butelkę 100ml likieru karkonoskiego. 


W Likierze Karkonoskim nie ma prawdziwego korzenia mandragory. Jeśli Duch Gór miałby ten korzeń, to zostawiłby go tylko dla siebie. Jest patronem karkonoskich laborantów do dziś i dlatego jego wizerunek jest symbolem Likieru Karkonoskiego oraz zielarzem najbardziej wtajemniczonym w leczniczą skuteczność karkonoskich ziół.
Likier Karkonoski przyjmowany na dwie godziny przed snem, pozwala się wyciszyć, uspokoić i dobrze spać. Wzmacnia organizm i zwiększa jego odporność. Pobudza krążenie. Reguluje pracę jelit i całego układu pokarmowego. Duża zawartość soku z jagód skutecznie zapobiega biegunce, działa antyseptycznie i przeciwgorączkowo.
Likier Karkonoski można spożywać bez dodatków - zarówno w temperaturze pokojowej, jak i schłodzony. Można go użyć jako składnik drinków - bardzo dobrze smakuje z sokiem jabłkowym lub sokiem z czerwonych grejfrutów. Wiele osób preferuje niewielką ilość Likieru Karkonoskiego dodaną do piwa.


Zakonnicy mieli spory wkład w rozwój zielarstwa. W 1281 r. książę lwówecki Bernard podarował zakonowi joannitów ze Strzegomia cieplickie źródła i okolicę. Joannici to zakon opiekujący się chorymi, prowadzący szpitale - w pobliżu wznieśli oni w 1288 r. gościniec dla chorych. Leczyli. Po ich odejściu dobra przejęli Schaffgotschowie, którzy w 1403 r. oddali jedno z dwóch znanych w owym czasie źródeł cystersom sprowadzonym tu z Krzeszowa. Od tej pory zarówno Schaffgotschowie jak i zakonnicy prowadzili tu działalność leczniczą. W 1510 r. została opracowana przez włoskiego mnicha przebywającego w klasztorze Benedyktynów w Normandii pierwotna receptura benedyktynki. W 1569 r. medyk Caspar Hoffmann zbadał i opisał cieplickie wody termalne. Po nim, w 1607 r., uczynił to pochodzący z Gryfowa Caspar Schwenkfeldt, wybitny przyrodnik, lekarz miejski z Jeleniej Góry, wykształcony w Bazylei, gdzie studiował Paracelsus. Powróciwszy w Sudety, rozpoczął badania minerałów i szaty roślinnej Karkonoszy, pozostawiając bezcenne opisy. Zawodowe zbieractwo ziół w Karkonoszach miało swoje początki już w XVI wieku.

Post powstał dzięki firmie



Sprzedaż hurtowa: Społem PSS w Lubaniu, 
ul. Rzemieslnicza 1, 59-800 Lubań
tel. 75 7213484, fax 75 7213571

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger