Smakusiowy blog wielotematyczny

Ciasto budyniowo kokosowe | Smakusiowy blog wielotematyczny

Ciasto budyniowo kokosowe



Składniki na biszkopt

1,5 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka cukru
6 jajek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Składniki na krem

budynie śmietankowe lub wanil.na litr mleka, 2 szt.
mleko, 0,75 litr
masło, 1 kostka


Sposób przygotowania biszkoptu


Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka i cukier.


Ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.



Gotową mieszankę dodać do masy i ubijać chwilkę na najmniejszych obrotach lub przemieszać łyżką.


Piec w piekarniku na termoobiegu w 180 stopniach przez 20 min.



Sposób przygotowania kremu

Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu ale w trakcie gotowania mleka dodać 100g.wiórków kokosowych.


Ugotowany budyń z wiórkami kokosowymi ostudzić.


Na patelni rozgrzać trochę masła i zrumienić resztę wiór.kokos.


W misce dobrze rozetrzeć masło,tak by nie było grudek.
Ostudzony budyń zmiksować i dodawać do niego utarte masło i dobrze wymieszać.
Na ostudzony biszkopt wyłożyć masę budyniowo-kokosową


i posypać zrumienionymi wiórkami kokosowymi.


 Wstawić do lodówki na 2 godz.



SMACZNEGO !!

Post powstał dzięki współpracy


Ale raj

Elżbieta Ignaszewska
Jarosław Śliwiński


ul. Wróbla 61/1
53-407 Wrocław
NIP 894-297-90-92 REGON 021023252
tel. 663 953 367 (pn-pt godz. 8:00-16:00)


Adres odbioru osobistego oraz korespondencyjny:
Sklep internetowy ale-raj.pl Ale Raj s.c.
ul. Hallera 188 lok. 1
53-203 Wrocław

(pn-pt godz. 12:00-15:00 po wcześniejszym umówieniu się)



Share this:

CONVERSATION

1 komentarze: