Smakusiowy blog wielotematyczny

Sernik z Żurawiną | Smakusiowy blog wielotematyczny

Sernik z Żurawiną

Składniki

750 g sera sernikowego, z wiaderka
100 g ugotowanego na mleku ryżu (waga przed gotowaniem)
3 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki gęstej śmietany 18%
40 g miękkiego masła
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 



Wykonanie 

Ryż gotujemy na mleku ok 20 minut (powinien być bardzo miękki, a nawet rozgotowany). 

Odstawiamy do przestygnięcia, jednak ryż nie powinien być zbyt zimny, ponieważ wówczas może się zbić w bryłę, i ciężko będzie go rozmieszać z masą serową.


Ser miksujemy z masłem, mąką i cukrem a następnie dodajemy jajka aromat śmietanę ryż oraz żurawinę i krótko mieszamy, tylko do połączenia się składników. 


Masę serową przelewamy do wyłożonej papierem tortownicy 


i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Sernik pieczemy ok 70 minut a następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy go w nim jeszcze godzinę. 


Po wyjęciu z piekarnika sernik odstawiamy na kilka godzin do przestygnięcia



Post powstał dzięki firmią:


Kontakt

Siedziba firmy:
P.U.H. "KŁOS-POL" Wojciech Gil
ul. Klasztorna 7
37-418 Krzeszów


Telefon:
  • Biuro: +48 15 8798322
  • Krzysiek: +48 661 192 890
  • Beata: +48 609 890 499

e-mail:
  • klospol@interia.pl

Oraz :



Share this:

CONVERSATION

2 komentarze:

  1. Ale pysznie wygląda! Aż poczułam zapach sernika! Szykuje się pieczenie w następny weekend :D

    Zapraszam do siebie,
    http://to-read-or-not-to-read.blog.onet.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, pyszny musiał być :)

    OdpowiedzUsuń