Ciasto orzechowy budyniowiec



Składniki na biszkopt

4 jajka
100g mąki pszennej 
100g mąki ziemniaczanej
3 łyżki oleju
6 łyżek wody
200g cukru 




Składniki na Krem budyniowy

2 budynie waniliowe (bez cukru) 
1 cukier waniliowy 
¾ szklanki cukru 
750ml mleka 3,2% 
2 żółtka 
250g miękkiego masła

Dodatkowo: 


Wykonanie

Żółtka oddzielić białek. Białka ubić na sztywną pianę


W drugiej misce żółtka utrzeć na puszystą masę


Do utartych żółtek dodać stopniowo mąki proszek do pieczenia oraz 4 łyżki masła orzechowego Myprotein, wodę, olej i na najniższych obrotach miksować Dodać stopniowo ubite białka. 


Nagrzać piekarnik do 100 stopni. I wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Ciasto wsadzić do piekarnika i temperaturę zwiększyć do 180 stopni. Piec ok 20-25 min do suchego patyczka. ciasto po upieczeniu wyjąć z piekarnika.

W ¾ szklanki mleka rozrabiamy budynie i żółtka, resztę mleka zagotowujemy, gdy zewrze wsypujemy cukier i cukier waniliowy.


Mieszamy przez chwilę, by cukier się rozpuścił, a następnie dodajemy rozmieszaną zawiesinę budyniową i cały czas mieszamy,


do chwili gdy się zagotuje. Ugotowany budyń studzimy.
Gdy budyń będzie zimny, ucieramy masło, po czym dodajemy do niego kolejno po łyżce budyniu i dalej ucieramy.


Całość ucieramy tak długo, aż nie będzie żadnych grudek. 
Wystudzony biszkopt delikatnie odrywamy od papieru, przekrawamy poziomo na pół, tak by powstały nam dwa jednakowe biszkopty. Następnie na pierwszy biszkopt wylewamy ¾ kremu budyniowego,


po czym przykrywamy go drugim biszkoptem


i smarujemy resztą kremu. 
Pustą patelnie nagrzewamy, by była gorąca, po czym wsypujemy na nią kokos,


który stale mieszając podsmażamy. Złoty kokos przesypujemy na talerz i pozostawiamy by wystygł (pozostawiony na patelni się nam przypali).


Zimnym kokosem posypujemy wierzch ciasta i pozostawiamy je na kilka godzin, by wystygło.



Post powstał dzięki firmie




SMAK-COM Jan Skworc


ul. Jagiełły 13c/65


41-106 Siemianowice Śl.


TELEFON: 695923403











oraz


 



Elżbieta Ignaszewska
Jarosław Śliwiński


ul. Wróbla 61/1
53-407 Wrocław
NIP 894-297-90-92 REGON 021023252
tel. 663 953 367 (pn-pt godz. 8:00-16:00)


Adres odbioru osobistego oraz korespondencyjny:
Sklep internetowy ale-raj.pl Ale Raj s.c.
ul. Hallera 188 lok. 1
53-203 Wrocław

(pn-pt godz. 12:00-15:00 po wcześniejszym umówieniu się)


2 komentarze:

Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger