Ciasto cytrusek





Składniki: (na dużą prostokątną blachę)

Biszkopt:

4 duże jajka
4 łyżki cukru
4 czubate łyżki mąki krupczatki
1 cukier waniliowy ( lub łyżka ekstraktu waniliowego)




Wykonanie

1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno.


2. Dodać cukier oraz cukier waniliowy i nadal ubijać.
3. Dodać lekko ubite żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia.


4. Delikatnie wymieszać.
5. Piec w 180º (termoobieg) 17 minut. Wystudzić.




Lekka pianka cytrynowa:

2 galaretki cytrynowe
sok z 1/2 cytryny
350 ml wrzątku
2 Śnieżki
2 szklanki mleka

Wykonanie

6. We wrzątku rozpuścić galaretki, a następnie je wystudzić.


7. Śnieżki ubić z mlekiem na sztywną piankę.
8. Delikatnie połączyć z lekko tężejącą galaretką


.. Wylać na spód.


10. Włożyć do lodówki do stężenia. (potrwa to ok. 1-2 godz.) 

Warstwa galaretkowa pomarańczowo-cytrynowa

2 galaretki cytrynowe
800 ml soku pomarańczowego

Wykonanie

11. Sok pomarańczowy zagotować.


12. W soku rozpuścić galaretkę.
13. Wystudzić.
14. Wylać na piankę cytrynową i włożyć znów do stężenia na jakieś 2 godz.


Warstwa śmietankowa:

700 ml śmietany kremówki (30,36%)
4 śmietan-fixy
6 łyżek cukru pudru (lub mniej do smaku) 

Wykonanie

15. Ubić śmietanę na sztywno, dodać śmietan-fix i cukier.


16.Rozsmarować na stężałej galaretce.


I gotowe SMACZNEGO !!!!




Post powstał dzięki firmie 

Zapraszam czekają wielkie promocje


Elżbieta Ignaszewska
Jarosław Śliwiński


ul. Wróbla 61/1
53-407 Wrocław
NIP 894-297-90-92 REGON 021023252
tel. 663 953 367 (pn-pt godz. 8:00-16:00)


Adres odbioru osobistego oraz korespondencyjny:
Sklep internetowy ale-raj.pl Ale Raj s.c.
ul. Hallera 188 lok. 1
53-203 Wrocław

(pn-pt godz. 12:00-15:00 po wcześniejszym umówieniu się)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Smakusiowy
blog wielotematyczny
, Blogger