Smakusiowy blog wielotematyczny

Babka waniliowa | Smakusiowy blog wielotematyczny

Babka waniliowa



Składniki

25 dag masła lub margaryny
szklanka cukru
5 jajek
szklanka mąki tortowej
szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Wykonanie

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na pianę z cukrem.


Dodać stopniowo po 1 żółtku. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy. 
Stopniowo wsypujemy do , cały czas ubijając. Dodajemy proteiny. Delikatnie mieszamy.


Ciasto wlewamy do przygotowanej (wysmarowanej masłem i obsypaną bułka tarta)


 specjalnej formy do gotowania bab (z przykrywką – może być metalowa lub ze szkła żaroodpornego).


 Zamykamy foremkę i wstawiamy do dużego garnka z zimną wodą, obciążamy pokrywkę, aby forma się nie wynurzała. 
Przykrywamy garnek. Stawiamy na ogniu i czekamy, aż woda się zagotuje. Od tego momentu liczymy czas. Ciasto powinno się gotować ok. 1 godz. i 15 min.



Post powstał dzięki firmie


Kulturystyka.sklep.pl Sp. z o.o.
ul. Gliwicka 14
44-164 Kleszczów
tel. 322340990
kom. 508129663
kom. 507197386
mail: sklep@kulturystyka.sklep.pl


Share this:

CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz